Ciutat

El llarg camí del pàrquing del Centre

Onze anys després de l’inici de les obres dels Ferrocarrils al Passeig de la Plaça Major, sembla que l’aparcament que va construir-se sobre l’estació podria obtenir finalment una solució. O no?

L’Ajuntament va aprovar dimarts la compra de la infraestructura per 4,7 milions d’euros, i ara cal veure els següents passos. No és la primera vegada que s’anuncia la intenció d’adquirir l’espai. Ja ho va fer l’executiu del socialista Joan Carles Sánchez el 2014. I també el govern quadripartit, que el 2017 incloïa la compra de l’aparcament dins el document de propostes i projectes de millora del Centre.

Mentre es concreta l’operació queden pendents moltes incògnites. Per què no es va comprar abans? El preu és raonable? Serà rentable? Quin projecte hi ha? Implicarà eliminar places en superfície? La intenció del govern de Marta Farrés és executar la compra cap a finals d’any i unir el nou aparcament amb el del Doctor Robert, gestionat per SABA. “Hi ha els diners i hi ha la voluntat. Només mancava decidir-se”, ha assegurat l’alcaldessa, “i és el que hem fet. Estem aquí per prendre decisions”.

Polèmica per la despesa

Tot i que entre els partits hi ha un cert consens en què calia fer la compra, no tothom està d’acord amb el preu o els mètodes. “Ens sorprèn la destinació final de 4,7 milions a la compra del pàrquing, quan el govern anterior tenia un acord tancat amb la Generalitat i Ferrocarrils”, deia al ple de dimarts Èlia Soriano, d’ERC.

“El preu és el que vam trobar en arribar, establert fa temps pel Col·legi d’Enginyers”, assegura al D.S. Marta Farrés, “si no es va comprar abans va ser per manca de voluntat política. Nosaltres entenem la mobilitat ‘del pinyol cap a fora’, i aquesta compra era vital per descongestionar el Centre”.

Maties Serracant (Crida) discrepa de ple amb Farrés. En converses amb el D.S., l’exalcalde atribueix la demora en la compra a un desacord en el preu final, però nega que no es volgués efectuar. “La idea majoritària dins del govern era posar en marxa l’aparcament”, assegura Serracant, que reconeix, però, divergències sobre “l’ús més apropiat de l’espai”. “Posar cotxes que contaminen al Centre no té sentit, però és cert que el forat ja hi és i seria absurd no donar-li un ús”.

Pel que fa al cost, Serracant assegura que “si s’haguessin seguit les negociacions tal com anaven, la infraestructura hauria sortit millor de preu”, ja que la Generalitat deu 3,3 milions d’euros a l’Ajuntament i FGC haurà de pagar un lloguer pel pàrquing de Plaça Espanya, que ocupa sòl municipal.

Alhora, Serracant critica els temps de compra del PSC, ja que “FGC posava facilitats per fer els pagaments i no hi havia cap necessitat de posar tots els diners de cop”. “Només entenc aquest moviment com una qüestió estètica”.

Després de la compra

Un cop adquirit el pàrquing, diuen des del consistori, el següent pas serà rescatar l’aparcament del Doctor Robert, moviment previ i necessari per poder licitar ambdós espais, sigui amb l’obra d’unificació feta per l’Ajuntament, o bé amb la condició que l’adjudicatària se’n faci càrrec.

“El que és ben segur és que això anirà per llarg i caldrà fer obres des de l’exterior”, diu l’urbanista Manel Larrosa, que opina que el govern hauria d’assumir el cost de les obres, mantenir la propietat pública del lloc, i gestionar-ne l’ús. “A llarg termini és un negoci rodó”.

El rescat i la unió de les infraestructures és també la millor opció en opinió de SABA. Segons fonts de l’empresa, unificar els aparcaments, rescindir l’actual contracte i obrir un nou concurs és la solució que la companyia sempre ha proposat. També eliminar l’actual accés al pàrquing del Doctor Robert pel carrer del Pedregar i canviar la rampa de vianants del carrer del Sol que, diuen, “és perillosa”.

SABA ha registrat importants pèrdues en l’explotació del pàrquing del Doctor Robert a causa de la clausura de l’entrada del Passeig l’any 2009, amb les obres dels FGC. Empresa i consistori, de fet, mantenen un plet per aquest assumpte, ja que SABA considera que s’ha vulnerat el contracte del 1988, en el qual s’especificarien dues entrades. L’adjudicatària té contracte vigent fins a l’any 2029 i es mostra “oberta a seure i parlar de qualsevol tipus de solució” amb l’actual govern de la ciutat.

Tot i que SABA ha preferit no concretar les xifres d’afluència al pàrquing, un estudi elaborat per l’Ajuntament l’any 2016 afirmava que l’ocupació de les 4.434 places d’aparcament d’ús públic al Centre no superava el 60% en hora punta, incloses les 304 de la plaça del Doctor Robert.

Aquesta estimació, però, preveia places d’aparcament en superfície com les del Vapor Turull (zona blava) que, juntament amb els mals accessos i als preus elevats del pàrquing soterrat, podrien haver afectat la baixa rendibilitat d’aquest darrer. Per aquesta raó, moltes persones a la ciutat opinen que l’adquisició del pàrquing dels FGC i la unificació de les infraestructures hauria d’anar acompanyada d’un canvi a la gestió de l’aparcament al Centre, com per exemple eliminant places en superfície.

Jordi Obradors, gerent de Sabadell Comerç Centre, valora positivament la compra de l’espai, però espera que també es faci “una bona gestió tarifària” –preus de llarga estada, nocturns…–, nova senyalització i nous accessos. “No es tracta de crear més aparcament, sinó de canviar l’estratègia”, afegeix, “espero que s’acabi per fi el temps de les pedres i comenci el de la gestió”.

Amb tot, doncs, la llum al final del túnel no és la compra de l’aparcament. Queda molt camí per fer.

Comentaris
To Top