Arxiu

L’Ajuntament estableix normes de conducta ètica pels càrrecs electes

Els càrrecs electes i gerents d’empreses públiques municipals de Sabadell hauran de basar les seves conductes en el conjunt de normes d’actuació que recull el codi ètic que el Ple municipal va aprovar de forma inicial dijous passat. Les normes establertes són d’obligat compliment i fan referència a aspectes com l’acceptació de regals per parts dels regidors, l’ús i accés a la informació, la gestió de recursos públics, contractació, relació amb el personal i mitjans de comunicació o conflictes d’interès, entre altres aspectes. El codi va prosperar gràcies als vots a favor de l’equip de govern i dels regidors no adscrits Lluís Monge i Carles Bosch, i l’abstenció del PSC, Cs i CiU.

Un cop s’aprovi de forma definitiva el nou codi ètic, després de l’estiu, els regidors o regidores, gerents d’empreses públiques municipals, personal eventual, personal coordinador d’àrea i el síndic municipal hauran de complir un conjunt de normes de conducta i principis ètics amb la voluntat de «desenvolupar una política sòlida d’integritat». Així va explicar-ho la regidora de Transparència, Elena Hinojo, qui va defensar la necessitat de comptar amb aquesta eina però també d’anar més enllà amb mecanismes que «ajudin a millorar el comportament ètic de les persones que formen part de l’Ajuntament».

L’incompliment d’aquest nou codi preveu sancions d’entre 600 i 6.000 euros en funció de la falta comesa. Aquestes són les sancions establertes per la Llei de Transparència que es desplega amb aquest codi, tot i que la competència per incoar l’expedient sancionador correspondrà al Ple municipal.
Segons aquest reglament, el personal esmentat haurà d’actuar d’acord als següents principis: legalitat, igualtat, imparcialitat, integritat, respecte, responsabilitat, rendició de comptes i transparència.
Les normes de conducta fan referència a aspectes com l’acceptació de regals, l’ús i l’accés a la informació, la gestió dels recursos públics, contractació, relació amb el personal i els mitjans de comunicació o els conflictes d’interès.

En aquest sentit, s’estableix que tant els càrrecs electes com gerents d’empreses públiques municipals s’hauran d’abstenir d’acceptar regals que «superin els usos habituals, socials o de cortesia ni, tampoc, favors o serveis en condicions més favorables que el conjunt de la població, excepte els derivats de les normes portocolàries» pròpies del seu càrrec.
Es considera que superen els usos habituals, socials o de cortesia aquells regals que es puguin valorar en més de 50 euros. En cas que els arribin aquests obsequis estaran obligats a retornar-los i, si no és possible, entregar-los a l’òrgan competent perquè passin a formar part del consistori.

To Top