Arxiu

Marató TV3: preocupa la creixent resistència dels bacteris als antibiòtics

Les malalties infecciones són la causa d’una de cada tres morts al món i constitueixen un important problema de salut pública. Malgrat això, no cal generar alarma però sí ser conscients que ara «els microbis són més resistents als antibiòtics i per aquesta raó cal una feina important d’investigació, afirma Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí.

Cervantes, que també forma part del comitè d’assessorament científic de La Marató, creu que «la recerca no hauria de dependre de la solidaritat espontània de la gent ja que, malgrat és molt benvinguda, cal una aposta decidida de país per la investigació». Aquest diumenge TV3 dedica La Marató a recaptar fons per investigar les malalties infecciones, aquelles que estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins a produir una malaltia.

La majoria d’aquestes infeccions es transmeten d’unes persones a unes altres i poden afectar qualsevol individu. En alguns casos les malalties poden ser greus i provocar la mort. La majoria «són infeccions que tenim contínuament però que són lleus», explica Cervantes. En aquest sentit, afegeix que «les més greus poden emportar-se la vida de les persones i és aquí a on hi ha una feina important del sistema sanitari per evitar-ho» davant la major resistència dels bacteris als antibiòtics. Amb gestos tant senzills com rentar-se bé les mans es poden evitar moltes d’aquestes infeccions. L’expert del Parc Taulí adverteix que el rentat de mans és una pràctica que també han de dur a terme els sanitaris quan tracten pacients per evitar contagis i, per tant, prescriure menys antibiòtics perquè hi ha menys infeccions.

Com destaca el doctor, si bé la sanitat ha avançat amb tractaments que malalties que abans costaven la vida a moltes persones, ara preocupen altres infeccions com la sèpsia (es produeix quan una infecció localitzada s’escampa i passa a la sang i arriba a altres òrgans provocant una reacció inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort). A Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia, la primera causa de mort per infecció al món.

To Top