Ciutat

Sabadell i Terrassa volen rescatar l’espai natural d’ambdues ciutats

Vista de la zona que separa les dues capitals del Vallès Occidental amb la muntanya de Sant Llorenç del Mu nt al fons
Vista de la zona que separa les dues capitals del Vallès Occidental amb la muntanya de Sant Llorenç del Munt al fons / LLUÍS FRANCO

– Y. Rico –

La gran pressió urbana que molts dels espais naturals han suportat en els darrers anys ha fet que moltes entitats ecologistes cridessin l’atenció sobre la necessitat de preservar aquestes zones. Una d’elles és la que comparteixen Sabadell i Terrassa, és coneguda com a Grípia-Ribatallada i considerada com una de les últimes joies del Vallès. Un espai natural maltractat al llarg dels anys i que, tot i que compta amb la protecció de dos plans especials, es vol protegir encara més a nivell supramunicipal. La mesura està impulsada per l’Associació per a l’Estudi i la Defensa de la Natura (ADENC) i el GPNAT de Terrassa, i compta amb el suport de tots dos ajuntaments.

L’espai de Grípia-Ribatallada és una zona agroforestal situada entre les dues capitals de la comarca. Concretament, delimita al sud amb Matadepera i Castellar, i al nord amb Sant Quirze. Ribatallada es troba al nord de Sabadell i la Grípia és el primer torrent a l’est de Terrassa. L’espai el travessen la N150 i la carretera de Matadepera, el tren i l’autopista. Però a més, també ha suportat la construcció d’un camp de golf i un hotel. Mai s’ha considerat com un parc en el seu conjunt i això precisament és el que demanen l’Adenc i el GPNAT ja que d’aquesta manera es reforçaria la seva protecció. Després de més d’un any presentant la proposta, l’Ajuntament de Sabadell ha anunciat que se suma a la iniciativa per crear aquest nou espai protegit. De moment, ha començat a treballar amb l’ADENC a qui ha encarregat un estudi sobre l’estat de regeneració dels boscos que integren el parc. D’aquesta forma es vol saber en quin estat es troben després de la ventada del desembre del 2014. En les properes setmanes la Junta de Portaveus es pronunciarà sobre la creació d’un camí senyalitzat dins del parc per millorar la connectivitat de tot l’espai i les dues ciutats.

De la mateixa manera, ha comunicat que properament també contactaran amb els altres municipis limítrofs (Sant Quirze, Castellar i Matadepera) amb l’objectiu de treballar conjuntament en la preservació d’aquest espai. Aquest ja és un pas per posar nom a l’espai, tal i com reclamaven les entitats, i per reconèixer la importància de reconèixer de forma conjunta el valor de la zona. El parc de la Grípia-Ribatallada es caracteritza per combinar diferents activitats ja que acull part del Parc Agrari del Vallès amb diferents camps, horts i masies. També s’hi troben elements urbans i boscos.

To Top