Arxiu

Diversos premis i difusió mundial per un documental sabadellenc filmat al Congo

Tres històries a la capital del Congo-Brazzaville: el culte a l’elegància dels «sapeurs», un jove músic que fusiona la tradició amb hip hop i el campió de ‘catch’ Palmas Yaya. Vertebrat per la veu d’un jove locutor de ràdio, el documental descobreix «una altra Àfrica, que és també la millor recepta anti-crisi».

Dimanche à Brazzaville és fruit de l’«aventura» personal dels sabadellencs Enric Bach (de la redacció de Salvados, de La Sexta) i Adrià Monés (productor de cine a Filmax), que als seus 32 anys es van plantar durant el seu mes de vacances a la capital de la República del Congo per rodar, junt amb realitzadors de Tele-Congo –la primera co-producció catalano-congolesa de la història?– tres històries que s’allunyen feliçment dels estereotips de l’Àfrica famèlica i subdesenvolupada, i transmeten un missatge positiu.
Els primers fruits a l’audàcia van arribar al festival canari MiradasDoc (Millor documental espanyol i Premi Canal Plus) i el film ja s’ha emès al canal FranceÔ. Canal+ estrenarà el documental el proper mes de febrer, TV3 l’emetrà en obert a partir de l’octubre i el marroquí 2M TV ja n’ha  adquirit els drets.
A més, hi estan interessades cadenes com Australia Network, CCTV (Xina), National Geographic, SVT (Suècia), Planete (Polònia), NDTV (Índia), VIVE (Veneçuela) o la RAI (Itàlia), mentre s’ha confirmat ja la selecció del documental sabadellenc al Santa Barbara International Film Festival a Califòrnia (gener-febrer, un dels més importants dels EUA,  on s’estrenen moltes pel·lícules abans d’anar als Oscar), al  DocsBarcelona (31 de gener-5 Febrer) dins de la secció DocDocDoc! dedicada a les noves generacions de cineastes, i a l’Aljazeera International Documentary Film Festival (abril), que cada any es celebra a Doha (Qatar).

Què té aquest film sabadellenc que va costar un mes de dur rodatge sense el suport de ningú i ha decidit distribuir internacionalment la francesa JavaFilms? Les tres històries que s’hi expliquen i «un missatge molt actual: amb pocs recursos la gent s’espavila», diuen els autors del film, que sobre el terreny es van repartir les tasques de so (Adrià Monés) i imatge (Enric Bach).
Aquests dos amics de la infància i exalumnes del Sant Nicolau expliquen, a través de la veu del jove locutor Carlos La Menace, la vida que batega a Brazzaville amb l’excentricitat i l’elegància d’un grup de ‘sapeurs’ (La Repúblique de la SAPE France Libre), la crítica social del jove músic Cheriff Bakala en «un país sense indústria musical» i els combats de lluita del campió de ‘catch’ Palmas Yaya, del qual van arribar a filmar l’enterrament del seu pare. «Impressionant, el més bèstia que hem gravat», recorden. «Allà la mort també és una festa».

Comentaris
To Top