Arxiu

Diversos premis i difusió mundial per un documental sabadellenc filmat al Congo

Tres històries a la capital del Congo-Brazzaville: el culte a l’elegància dels «sapeurs», un jove músic que fusiona la tradició amb hip hop i el campió de ‘catch’ Palmas Yaya. Vertebrat per la veu d’un jove locutor de ràdio, el documental descobreix «una altra Àfrica, que és també la millor recepta anti-crisi».

Dimanche à Brazzaville és fruit de l’«aventura» personal dels sabadellencs Enric Bach (de la redacció de Salvados, de La Sexta) i Adrià Monés (productor de cine a Filmax), que als seus 32 anys es van plantar durant el seu mes de vacances a la capital de la República del Congo per rodar, junt amb realitzadors de Tele-Congo –la primera co-producció catalano-congolesa de la història?– tres històries que s’allunyen feliçment dels estereotips de l’Àfrica famèlica i subdesenvolupada, i transmeten un missatge positiu.
Els primers fruits a l’audàcia van arribar al festival canari MiradasDoc (Millor documental espanyol i Premi Canal Plus) i el film ja s’ha emès al canal FranceÔ. Canal+ estrenarà el documental el proper mes de febrer, TV3 l’emetrà en obert a partir de l’octubre i el marroquí 2M TV ja n’ha  adquirit els drets.
A més, hi estan interessades cadenes com Australia Network, CCTV (Xina), National Geographic, SVT (Suècia), Planete (Polònia), NDTV (Índia), VIVE (Veneçuela) o la RAI (Itàlia), mentre s’ha confirmat ja la selecció del documental sabadellenc al Santa Barbara International Film Festival a Califòrnia (gener-febrer, un dels més importants dels EUA,  on s’estrenen moltes pel·lícules abans d’anar als Oscar), al  DocsBarcelona (31 de gener-5 Febrer) dins de la secció DocDocDoc! dedicada a les noves generacions de cineastes, i a l’Aljazeera International Documentary Film Festival (abril), que cada any es celebra a Doha (Qatar).

Què té aquest film sabadellenc que va costar un mes de dur rodatge sense el suport de ningú i ha decidit distribuir internacionalment la francesa JavaFilms? Les tres històries que s’hi expliquen i «un missatge molt actual: amb pocs recursos la gent s’espavila», diuen els autors del film, que sobre el terreny es van repartir les tasques de so (Adrià Monés) i imatge (Enric Bach).
Aquests dos amics de la infància i exalumnes del Sant Nicolau expliquen, a través de la veu del jove locutor Carlos La Menace, la vida que batega a Brazzaville amb l’excentricitat i l’elegància d’un grup de ‘sapeurs’ (La Repúblique de la SAPE France Libre), la crítica social del jove músic Cheriff Bakala en «un país sense indústria musical» i els combats de lluita del campió de ‘catch’ Palmas Yaya, del qual van arribar a filmar l’enterrament del seu pare. «Impressionant, el més bèstia que hem gravat», recorden. «Allà la mort també és una festa».

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top