Arxiu

Bernat Vivancos grava la seva obra coral amb els solistes de la Ràdio de Letònia

És música contemporània «però que busca la bellesa», matisa Bernat Vivancos. I la qualitat amb la màxima fidelitat possible, cal afegir. El disc Blanc. Coral works, reuneix la integral de música coral del compositor i director de l’Escolania de Montserrat, resident a Sabadell. La interpreta el Cor de Solistes de la Ràdio Letona.

El doble CD, primera referència del segell independent Neu Records, dedicat als enregistraments de música contemporània en formats d’alta definició (HD), ha rebut ja grans elogis per la seva singularitat.
Vicent Minguet ha escrit al suplement de discos del Sonograma Magazine: «Les obres corals que integren aquests enregistraments, interpretades amb una sensibilitat exquisida pel Cor de la Ràdio Nacional de Letònia sota l’acurada direcció de Sigvards Klava, són la mostra més fefaent d’un artesanat harmònic i un treball de depuració formal extremadament refinats».
Marcel Soleda diu: «Blanc, que conté una obra d’extraordinària delicadesa i enorme qualitat, en un estil en la línia d’Arvo Pärt, James McMillan o Olivier Messiaen, i mostra definitiva de que la creació contemporània catalana està al més alt nivell del panorama actual europeu». I el compositor noruec Lasse Thoresen que «is like a city of angels: blissful sounds populated by saintly spirits hiding between the notes as birds in a tree».
Des de Sabadell, on viu, Bernat Vivancos explica que les nou peces d’aquest enregistrament, produït amb el suport de Catalunya Música i de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat, reflecteix l’estètica que el compositor comença a desenvolupar durant les seves estades de 5 anys a París i un any a Oslo. Però és, sobretot, «una música molt escandianva», diu.
I «contemplativa». No és per escoltar al cotxe, doncs. I millor fer-ho en la tecnologia amb què ha estat produïda, la HD multicanal (sorround 5.1). I és que, com diu Santi Barguñó, de Neu Records, «el nostre objectiu és editar música que produeixi un impacte en l’oient».
El Latvian Radio Choir, que dirigeix Sigvards Klava, hi també té molt a veure. «És un dels millors cors del món», destaca Vivancos, que va anar a gravar amb ells a Riga. Ha estat una manera d’internacionalitzar aquest ambiciós projecte, d’altra banda.

Blanc és una mostra de música coral de Bernat Vivancos dels darrers 10 anys i la majoria de peces tenen text litúrgic (l’excepció és Bubbles). Com era lògic, la inspiració montserratina ha estat «forta», en especial a talls com Obriu-me els llavis, senyor, que enceta el primer CD. Salve d’ecos, en canvi, està inspirada en una salve de Monterverdi.
El compositor i director de l’Escolania des de 2007, nascut a Barcelona el 1973, agraeix que ha pogut per un disc «molt, molt cuidat» i que «el productor ha anat al màxim en tot».

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top