Arxiu

Bandes sonores que premien a Hollywood

No viu a Califòrnia però ho sembla, perquè els últims anys Ivan Capillas no para de rebre premis per la seva música de pel·lícules, la majoria curtmetratges. Dos dels quatre que ha guanyat el 2011 són per la banda sonora d’Alienated, del també sabadellenc Gerard Mates.

Tot i que porta «relativament poc» en el món de la música per pel·lícules, Ivan Capillas va ser nominat el passat mes de novembre a la millor Banda Sonora del Hollywood Music in Media Awards per Alienated, i al certamen competien ni més ni menys que grans noms de la indústria com John Williams, Mark Isham, l’escocès Patrick Doyle o el britànic John Powell.
La fita es suma aquest any als premis Award of Excellence for Original Score a Best Shorts Awards 2011, el Gold Award for Original Score a The Prestige Film Awards 2011, Award of Excellence for Original Score a The Indie Film Awards 2011, i Award of Merit for Original Score a The Accolade Film Awards 2011, tots ells a Califòrnia.
A més del film de Gerard Mates, una producció australiana rodada en anglès, aquests premis han caigut gràcies als treballs pels curts Gemalogia, de Rick Limentani (una producció anglesa feta a Madrid i en castellà), Sin palabras, de la madrilenya Anabel Armenteros (amb l’actor Adrián Lamana, el Crispín d’El Capitán Trueno), i Les sabatilles de Laura, d’Óscar Bernàcer.
Aquest últim, per cert, també va rebre el Premi a la millor Banda Sonora Original al V Festival Dunas de Cine y Vídeo 2010 a Fuerteventura.
Tot i això Ivan Capillas ho ha guanyat des de Sabadell, on viu. És un músic titulat als conservatoris de Sabadell (piano) i Badalona (composició, instrumentació, harmonia i solfeig) però que ha fet dos postgraus al prestigiós Berklee College of Music de Boston i un altre a la Pompeu Fabra.
Curiosament, s’ha anat formant mentre treballava a mitja jornada com a informàtic. Tot i que als EUA el «film scoring» és una carrera universitària, «estudiar música de cinema aquí és utòpic, molt complicat», lamenta Capillas, que al final va decidir deixar la feina per treballar en la música des de casa i així poder cuidar el seu fill petit. Les vídeoconferències, el correu electrònic i la música enviada en mp3 li ho permeten.
Una altra cosa és poder viure dignament de la professió. «Aquí el cinema depèn molt de les subvencions i sembla que som estudiants tota la vida, sovint et demanen “col·laboracions” sense cobrar», es queixa el sabadellenc. «Gent amb molt talent acaba dedicant-se a una altra cosa», afegeix.

Al currículum d’aquest compositor figura també la música de la campanya de Nespresso per internet sobre el reciclatge de les càpsules i un vídeojoc, The Abbey, que va orquestrar per a cantants del cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell i 10 músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Entre els seus projectes hi ha un llargmetratge i l’obra de teatre Freedom, ja estrenada al Regne Unit però que es reestrenarà al teatre Arcola de Londres amb la música ampliada.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top