Arxiu

«Dimanche à Brazzaville» guanya el premi del públic al DocsBarcelona

«Dimanche à Brazzaville», el documental dels joves sabadellencs Enric Bach i Adrià Monés rodat al Congo ha guanyat aquest cap de setmana el Premi del Públic al festival internacional DocsBarcelona. La projecció de dissabte va omplir fins dalt la sala del Renoir Floridablanca.

El del públic és l’únic premi que no està dotat econòmicament al DocsBarcelona però els realitzadors Adrià Monés i Enric Bach destaquen que «competíem amb documentals molt bons» i estan sorpresos de la gran acollida: per primer cop en un film que que concorria a la secció «Doc! Doc! Doc!» –autors amb primeres obres– la sala de projecció es va omplir dissabte a la tarda fins i tot amb gent dreta als passadissos.
En sintonia amb això, el vot popular els va proporcionar el Premi del Públic a la 15a edició del DocsBarcelona. Les històries dels personatges que van rodar a la capital de la República del Congo (un ‘sapeur’ o home elegant de la SAPE, un lluitador de pressing catch i un músic), i que al documental narra un conegut radiofonista de Radio Liberté, Carlos la Menace, va captivar fins i tot el director del Festival de Cine de Sitges i president del jurat, Àngel Sala.
Una altra Àfrica
«La gent ens diu que els agrada perquè veuen una Àfrica que no s’esperaven, amb molt color… I la part de l’enterrament agrada molt». Es refereix a l’espectacular funeral del pare de Palmas Yaya, campió de ‘catch’ de Brazzaville. Va morir al cap de poc d’arribar els sabadellencs a la capital congolesa i això dóna un contrapunt inesperat a la història d’aquest lluitador que confia en el poder dels fetillers per a revalidar el seu títol.
«Teníem por que els ‘sapeurs’ es mengessin la història però cada espectador té un personatge preferit. Una nena de cinc anys que va venir a veure la pel·lícula amb la seva mare va dir que li havia encantat», afegeix Monés.
Els ‘sapeurs’ són els membres de la SAPE (Societé des Ambianceurs et Personnes Élegantes), uns personatges que, enmig de la pobresa africana i els carrers enfangats del seu barri, vesteixen amb una elegància única, amb unes normes pròpies de combinació dels colors i elements xocants com bastons, corbates cridaneres, havans, pipes i ulleres de sol. El protagonista del film és Yves François Ngatsongo, àlies Yves Saint Laurent.
Les seves històries, junt amb la del músic Cheriff Bakala, han fet guanyar a Dimanche à Brazzaville dos premis al MiradasDoc de Canàries i el del Festival Tarapacá. També l’han seleccionat al Aljazeera International Documentary Film Festival, que es celebra a finals d’abril a Doha (Qatar) i al Santa Barbara International Film Festival (Califòrnia). S’ha emès al canal France Ô i altres països el passaran aviat, com Portugal o Marroc.

Dilluns a Canal+

Televisió de Catalunya emetrà l’octubre Dimanche à Brazzaville després d’adquirir-ne els drets, però abans es podrà veure a Canal+ Extra. Serà dilluns vinent, 13 de febrer, a les 22h. El documental va guanyar el premi que otorga la cadena al festival MiradasDoc.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top