Arxiu

«Cambuyón» desembarca a L’Estruch amb un viatge pel ritme

A l’estil d’espectacles d’èxit com Stomp o Mayumana, però amb la diferència que aquí es barregen més disciplines, aquest dissabte (21h.) arriba a L’Estruch Cambuyón, que compta amb les ballarines sabadellenques Clara i Berta Pons. Recentment ha captivat el públic de Tenerife amb un còctel de percusió corporal, claqué i hip hop.

Les components del Brodas Bros, les germanes Berta i Clara Pons, encara estan assaborint el gran èxit del seu últim espectacle estrenat al Victòria de Barcelona i creat amb la col·laboració de Joan Gràcia, del Tricicle, però ja en tenen un de nou (Concierto Concepto), estrenat el passat octubre i amb visita prevista a la capital catalana.
Mentrestant, les joves ballarines de hip hop estan embarcades en un espectacle que acaba de tenir una excel·lent acollida a la seva estrena a la Sala Sinfónica del Auditori de Tenerife i aquest dissabte fa la seva estrena catalana a L’Estruch. Es tracta de Cambuyón, una creació de Carlos Belda i Josefa Suárez que és tota una descàrrega de ritme contagiós, amb formes molt variades, i tot ambientat en un vaixell de fusta.
«Un majestuós viatge sensorial», resumia una crònica a Canàries. I és que Cambuyón és una proposta interdisciplinària, on el ritme el poden marcar joganers passos de claqué, l’energia urbana del hip hop o la percussió corporal més creativa: els dos percussionstes, i també la resta dels intèrprets, poden treure sons sorprenents d’unes maletes, unes capses de llumins, uns ‘cajones’ o de qualsevol element de l’escenografia.
«És un espectacle molt dinàmic i entretingut, amb molta varietat i una barreja de tots els estils», destacava ahir una de les germanes Pons, la Clara.
«És la mateixa idea que Stomp o Mayumana –afegeix la ballarina– però aquí amb més disciplines. I l’escenografia del vaixell et dóna la sensació com si viatgessis en el temps i l’espai». El mar, en efecte, actua de metàfora dels viatges, les migracions i els «contagis culturals» que comporta.
El ritme de l’espectacle beu de fonts diverses, reflectint la «triple cotinentalitat: cap europeu, cor americà i els peus posats a l’Àfrica occidental».
Hi participen el tinerfeny Jep Meléndez (de Mayumana, especialista en ‘body percussion’ i claqué), el barceloní Rubén Sánchez (claqué), el músic cubà-canari Raül Cabrera, el bateria i percussionista barceloní Nestor Busquets (Camut Band) i el tinerfeny Jonatan Rodríguez, un especialista en ritmes de música popular.
La companyia ha estat assajant a L’Estruch, la «Fàbrica de creació de les arts en viu» municipal. L’espectacle està co-produït entre aquest espai i l’Auditorio de Tenerife, i es va completar amb un treball d’investigació sobre les relacions del ‘clogging’ tradicional del nord d’Anglaterra amb el claqué a Newcastle.

Comentaris
To Top