Arxiu

Associacions de músics i de sales diuen que Sabadell «penalitza» la música en viu

ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), UMC (Unió de Músics de Catalunya) i altres entitats del sector denuncien que l’Ajuntament de Sabadell cobra una «taxa dissuasòria» als locals que no tenen llicència de bar musical, però volen acollir actuacions puntuals.

El reportatge publicat el mes passat a D.S., on s’explicava que l’Ajuntament de Sabadell ha començat a regular amb una taxa anual de 1.157,16 euros els locals sense llicència de bar musical però que volen acollir concerts, ha posat en alerta el sector.
Un manifest fet públic ahir per diverses associacions conclou que l’Ajuntament «penalitza» les sales amb la «inflexibilitat de la taxa», «impedeix el lliure accés a la cultura»
i demostra una «voluntat dissuasòria».
Ho signen ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), UMC (Unió de Músics de Catalunya), ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Managers de Catalunya), AMJM (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya) i MUSICAT (Associació Professional de Músics de Catalunya), però hi ha més entitats que ho recolzen i que s’hi adheriran.
«Activitat secundària»
Tal com es va publicar, l’Ajuntament aplica aquesta taxa en concepte d’ampliació de la llicència per a locals -per exemple, bars o restaurants- que, sense tenir permís per fer concerts, en vulgui acollir com a «activitat secundària però mai la principal», recordava ahir Montserrat Capdevila, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica. Així, insisteix, estàn fent una «interpretació flexible» del decret 112/2010 de la Generalitat i «permetem fer música on abans no es podia, cosa que a la ciutat de Barcelona no es fa», argumenta.
Evitar la «densificació»
Per al sector, la taxa anual de 1.157,16 euros, que s’ha de tornar a pagar en un 50% si es modifiquen els dies anunciats dels concerts, és una arma «dissuasòria» i es creu que, simplement, «l’Ajuntament no vol música en viu».
En aquest sentit, Capdevila admet que volen evitar una «densificació» dels locals amb concerts i que «no podem permetre que tot Sabadell sigui una Zona Hermètica». Per això, encara que exigeix l’informe de sonometria als locals per assegurar que la música no molestarà els veïns, recorda que sovint els problemes venen per «la dinàmica que es crea a fora els locals, no a dins».
En tot cas, la regidora recorda que estan en una «fase de posada en marxa de la normativa» (obrint la porta a canvis) i que no té «constància» de cap queixa i que les citades associacions no s’han posat en contacte amb ells. «Els que se sentin agreujats, que vinguin a parlar amb nosaltres», diu.
Multa a La Sala
Coincidint amb la polèmica, dissabte passat La Sala (exSeattle) va rebre una multa de més de 3.000 euros per manca de llicència per fer concerts (i altres «faltes lleus»), notícia que ha desconcertat als responsables, perquè fa 15 anys que en fan, entre ells els del cicle SAM que compta amb el suport de l’Ajuntament i, per tant, s’anunciaven a la programació municipal.
El local està estudiant el cas amb un advocat.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top