Arxiu

Les bessones Núria i Roser Llunell llancen l’editorial de teatre infantil Tuins

Núria i Roser Llunell (Foto: Carles Cascón)

A partir de les 17h., el Teatre del Sol acollirà avui la presentació de Tuins, una microeditorial especialitzada en teatre per ser interpretat per infants de 6 a 12 anys. Els llibres són de Núria Llunell, que amb la seva germana Roser assumeix el projecte per aportar textos «innovadors i de qualitat educativa».

El popular actor Pere Arquillué presentarà els tres primers llibres de Tuins Editorial, dos de la col·lecció Teatre Infantil («Quilos i quilos de Sant Jordi» i «Quicquiriquic») i un de la col·lecció Contes Il·lustrats («Un parell»). Un grup d’alumnes de les classes de teatre de la Núria al Nostra Llar interpretaran un fragment d’un text.
Aquestes són les dues línies que seguirà aquesta innovadora i valenta editorial, nascuda de l’experiència en el món del teatre de Núria Llunell. Com a professora de nens i nenes, ella trobava sempre a faltar textos interessants i de qualitat per ser representats per uns actors d’aquesta edat, i va començar a escriure els seus propis.
En té una bona pila al calaix, però els primers que edita amb Tuins són «Quilos i quilos de Sant Jordi» i «Quicquiriquic». El primer és una de les seves versions sobre la llegenda de Sant Jordi que fa cada any amb els seus alumnes del Nostra Llar. En aquesta, per exemple, apareix un drac amb certs problemes d’autoestima i realització personal degut al sobrepès, i acaba amb una dietista, un entrenador personal i… bé, el final no és ben bé el de la sang i les roses vermelles. Està il·lustrat per Queralt Garriga.
«Quicquiriquic» és una història de galls i gallines i que, al pròleg, el director Joan Ollé descriu amb humor com «un musical a mig camí de Rebel·lió a la granja, de Georges Orwell, Siete novias para siete hermanos i Operación Triunfo on s’hi barregen Julio Iglesias, Sau, Jacques Brel…».
El conte il·lustrat «Un parell», en canvi, que la Núria dedica a la Roser, és un visió poètica del naixement de dues bessones, i un oportú baptisme per aquesta editorial on les dues germanes no només aboquen el seu talent artístic sinó que també s’estrenen com a empresàries. «Hem hagut de fer de tot», resumeix la Núria, amb mesos de feinada a les espatlles.
Aquest primer conte està il·lustrat per la sabadellenca Carme Carreras. L’altre és de Sebastià Brosa. «Hem escollit il·lustradors ‘accidentals’, és a dir, que no s’hi dediquen professionalment però que els feia il·lusió veure el seu treball publicat», expliquen la Roser i la Núria.
Eina pedagògica
Tirar endavant aquest projecte editorial en el moment actual és un gest valent però també de confiança en un mateix. «Teníem clar que això podia agradar, perquè ara mateix no hi ha llibres així. I és una eina pels pedagogs. Es pot utilitzar com un joc, com un exercici per treballar, per potenciar la lectura o la imaginació, a banda del fet de muntar una obra de teatre», apunten les germanes. Fins i tot poden servir per amenitzar unes vacances amb nens.
Al final dels llibres, en efecte, s’inclou una unitat didàctica amb idees pel muntatge i el vestuari. I a la web de l’editorial (www.tuinseditorial.cat) es troba un dossier, «Fem teatre!», amb una proposta didàctica per treballar les habilitats comunicatives, escrit per la pròpia Núria i publicat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
«Ho pilles?»
També escriuen una nota sobre el llenguatge col·loquial de les obres, amb expressions com «ho pilles?» o «ualaaa!», per fer «més proper» el text als nens i nenes. Suggereixen que, a mida que les paraules vagin quedant desfasades, les canvïin per altres de més actuals.
En principi, Tuins Editorial té previst treure quatre llibres de teatre a l’any –dos per Sant Jordi i dos per Nadal– i dos més de contes il·lustrats. «Un projecte de futur és ampliar el catàleg amb novel·la infantil i juvenil», avancen.
La presentació de Tuins a Barcelona serà aquest dijous (17.30h) amb Tortell Poltrona a l’Almeria Teatre.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top