Arxiu

Morellanos de Sabadell

En arribar aquestes dates, diversos col.lectius de ciutadans de Sabadell rememoren les seves arrels originàries, tot evocant vivències viscudes directament o bé heretades per la via de les tradicions familiars. I, aplegats en el col·lectiu format pels que tenen uns mateixos orígens, mantenen costums, balls, àpats, devocions, cultura en general del lloc on van néixer ells o els seus pares i, cada vegada més, els seus avis.
Són molts, pràcticament de totes les comunitats d’Espanya. I  els fets passats o familiars que normalment es recorden a l’nterior de les llars o en petit grup, ara, a través de les seves agrupacions respectives, les mostren a l’exterior, conviden els demés sabadellencs a conèixer-les, mostren aquesta cultura, que junt amb l’autòctona, forma el nostre ser actual sabadellenc i català.
Els procedents de la ciutat de Morella no en són una excepció. Així ho vaig exposar en un dels actes que van celebrar a la Creu Alta, amb motiu de celebrar els seu 53 aniversari, els Amics de Morella. I on es va recordar també Antoni Ferrer, traspassat, o en Muro, un gran amic, junt amb el seu portaveu actual Eladi Adell.
Morella és una bonica població  de Castelló que destaca al mapa cultural per la seva personalitat, física, econòmica i sobre tot cultural. Cal destacar les seves festes del Xexeni on mostra les seves obres artesanes i artístiques, realitzades en paper cada 6 anys, i que l’ha fet famosa més enllà de les seves fronteres. I els Morellans que des de la meitat del segle passat, i encara abans, es van establir a Sabadell sense ser una inmigració massiva com la d’altres comunitats, ha sabut, sap i manté en peu el valor de la seva aportació a la ciutat sota el patrocini de la seva Verge Nostra Senyora de Vallivana.
Potser són pocs, no n’hi ha milers, i la ciutat no viu aquest encontre anual que es celebra a la Creu Alta, com d’altres més multitudinaris. Però això mateix els permet que la intensitat d’aquesta trobada pugui ser realment qualificada com Trobada de Germanor.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top