Arxiu

Lucia Pulido, una colombiana heterodoxa al cicle de jazz del Griffin

FOTO: R.BEHNCKE

Considerada una de les veus més completes i heterodoxes de la nova escena llatinoamericana, la colombiana Lucia Pulido arriba avui (22.30h) al cicle de jazz del Griffin (La Segarra, 25) per obrir la programació de juny amb la seva original fusió de folklore del seu país amb elements del jazz.
Elogiada per The New York Times («conserva la força de les melodies originals però portant-les a un nou i sofisticat context»), Lucia Pulido pot tirar de ‘cumbias’ i ‘bullerengue’ de la costa Atlàntica, ‘currulaos’ de la costa del Pacífic i també dels ‘joropos’ de les planúries de l’est.
Sofisticació
La seva sofisticació i sentiment han begut també dels «cantos de vaquería», els «alabaos» (laments de funeral) o els cants de la collita (cantos de zafra).
A cavall entre Nova York (on es va instal·lar el 1994) i diversos països d’Amèrica Llatina, Pulido aborda en quintet o trio variats repertoris, des del purament folklòric a peces de factura pròpia.
A més de la seva experiència en estudi amb figures com Marc Ribot, Dave Binney, Ed Simon o Erick Frienlander, la cantant ha actuat per Estats Units, Canadà i Europa, on també ha experimentat amb intèrprets de música electrònica.
El seu debut discogràfic va arribar el 1995 amb Lucia, editat pel segell colombià Sonolux, distribuït als EUA per Sony. El 2000 va gravar amb el percussionista japonès Satoshi Takeishi una col·lecció de cançons religioses i paganes per un segell alemany, al qual seguirien Dolor de ausencia i tres àlbums més.
Potser algú encara la recordarà com la companya d’Iván Benavides al duo Iván y Lucía, que va estar actiu durant una dècada a Colòmbia, va gravar tres discos i va fer gires per Europa i Amèrica Llatina.
Avui Lucia Pulido (veu, cuatro i percussió) es presenta a Sabadell amb dos músics d’aquí, Jordi Matas a la guitarra i Juan Pablo Balcázar  al contrabaix.
Paulinho Lêmos
El cicle de jazz del Griffin, que coordina l’escola Blue Train, reserva per als propers dijous les actuacions de The Parallel Jazztronic, amb Gustavo García i JP Compaired tocant la guitarra, el saxo i dispositius electrònics, el duo del brasiler Paulinho Lêmos amb Natalia Boechat i la ‘jam-session’.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top