Arxiu

Andrea Motis i Joan Chamorro ompliran La Faràndula en l’obertura del 30 Nits

Trompetista i cantant de jazz amb 17 anys acabats d’omplir, Andrea Motis és un petit fenomen a Catalunya des de fa uns tres anys al costat de seu professor, el saxofonista Joan Chamorro. Avui obren el festival 30 Nits a La Faràndula, que ja ha començat a vendre entrades del primer pis en exhaurir-se les de la platea.

Andrea Motis és un viu exemple que no cal esperar a ser gran per tocar jazz, com defensa el seu professor i company d’escenaris, el veterà saxofonista Joan Chamorro. «Les bandes sonores de dibuixos de Walt Disney tenen molt swing, i són per públic infantil!», deixa anar.
Als 10 anys Andrea Motis es va convertir en alumne de Chamorro i als 11 ja entrava a la Sant Andreu Jazz Band, una formació que ha aconseguit un ‘swing’ admirable amb intèrprets de… 7 a 18 anys! Poca broma, ja que estan programats al Grec i al Festival de Jazz de Barcelona.
Sant Andreu Jazz Band
Amb la Sant Andreu Jazz Band, curiosament, Andrea Motis ja va tocar fa uns quatre anys als «Dimecres Musicals» de Joventuts Musicals de Sabadell, a l’auditori d’Unnim, però encara no havia tornat a la ciutat després d’haver pres forma de fenomen com a trompetista i cantant en la banda de Chamorro des de fa uns tres anys i mig, quan ella només en tenia 13.
Amb molts quilòmetres ja a les espatlles, i 17 anys complerts fa un mes, Motis obre avui (22h.) amb el quintet del saxofonista el 13è Festival Internacional de Música de Sabadell, de Joventuts Musicals, i alhora el festival municipal d’estiu 30 Nits, que trasllada així l’obertura des del pati de l’Estruch habitual a La Faràndula (igual que altres concerts que abans es programaven al recinte del carrer Sant Isidre).
«Té molt swing»
Joan Chamorro parlava ahir per telèfon amb D.S. sobre la seva deixeble: «Que sigui jove és important, però ella és molt bona trompetista, està improvisant molt bé, tocant amb músics de primera com Ignasi Terraza… Des de fa sis anys toca amb el millor del millor (músics com Terell Stafford, Wycliffe Gordon, Jesse Davis…) i ella va observant i aprenent».
El saxofonista afegeix que el repte de qualsevol és, «després d’escoltar molt, fer-se la pròpia personalitat, i crec que l’Andrea ho està aconseguint».
«Té molt de swing», continua el músic. Un talent que normalment es reserva a músics amb molt més recorregut. Però Chamorro no hi veu res d’estrany. «Aquí el jazz s’ha deixat pels grans però als Estats Units no és així, el toquen des de petits. L’Andrea s’està ‘empapant’ d’aquesta música des dels 10 anys. També cal tenir present que el jazz abarca més d’un segle, i lògicament seria difícil començar per Coltrane, música atonal,.. però jo intento començar amb els meus alumnes amb swing, dixieland, Nova Orleans, música per ballar, i ara ells ho escolten al seu mp3, junt amb altres músiques».
A vegades s’ha citat el referent de Norah Jones per parlar d’Andrea Motis però Chamorro puntualitza que ella «escolta més les clàssiques, com Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald o Billie Holiday».
Amb Motis a la veu, la trompeta i els saxos alt i soprano, avui comptarà a l’escenari de La Faràndula amb Chamorro als saxos baríton i tenor, Ignasi Terraza al piano, Josep Traver a la guitarra i Esteve Pi a la bateria.
Esforç de l’entitat
Serà, sens dubte, un bon inici d’un festival que Joventuts Musicals arrencava l’any passat amb l’aniversari de La Locomotora Negra i enguany es resisteix a parlar de crisi, segons Joana Soler, la presidenta.
«En temps difícils hem fet tot el que està al nostre abast perquè la cultura no se’n ressenteixi, amb la col·laboració dels músics».

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top