Arxiu

La Festa Major prescindeix del Parc de Catalunya i retalla un 37 per cent més

Patrocinadors, representants municipals i els dos autors del cartell, el mostren a la Casa Duran, divendres (Foto: Esteve Barnola)

Canvi radical del model històric de Festa Major a Sabadell. Per primer cop des del 1979, aquest any (del 7 al 10 de setembre) no es farà cap concert al Parc de Catalunya. Ni tampoc l’espai infantil a Fira Sabadell, que reubica les activitats a l’aire lliure. La gran retallada (37 per cent) passa pel canvi d’escenaris. Antònia Font i la Festa Flaixback aniran a la Creu Alta i Las Migas a la Plaça de Sant Roc.

El «gran cost» que suposa tota la infrastructura del Parc de Catalunya (uns 100.000 euros, comptant equip de so, neteja, seguretat, etc.) ha fet optar, seguint la línia actual ja vista al 30 Nits, per reubicar activitats de la Festa Major a altres espais, com la Plaça de la Creu Alta.
Allà, amb un escenari enfocat a l’avinguda Pi i Margall (direcció al Parc de Catalunya) per encabir-hi més públic, hi actuaran els mallorquins Antònia Font amb les cançons de Lamparetes (diumenge, 9 de setembre) i la Festa Flaixback (dissabte, 8), que substitueix la Maxima Outdoor Session de Maxima FM dels últims anys al Parc per buscar «un públic més ampli», segons va presentar ahir Juan Carlos Sánchez, tinent d’alcalde de Cultura, junt amb el seu homòleg d’Esports, Josep Ayuso.
L’altre escenari nou és el pati del Casal Pere Quart, a la Rambla, on aniran els concerts de blues i boogie-woogie que es feien a la Plaça de Gabriel Pujol, al costat de la biblioteca Vapor Badia, però que «s’havia fet petita»: The Midnight Rockets, Lluís Coloma&August Tharrats i el Sabadell Flamenco Art Ensemble, un octet de figures que inclou Blas Córdoba i el pianista francès Juan Vicente Abardonado.
Un 37 per cent menys
La «situació econòmica» ha motivat aquest canvi d’un model històric, que manté la gratuïtat a tots els actes –a  diferència de molts altres municipis, per aquell principi de «l’accés democràtic a la cultura»–, però ha reduït el pressupost fins a 200.000 euros, «un 37 per cent menys que l’any passat i molt lluny de les anys 2007 o 2008», ha reconegut Sánchez.
L’Ajuntament encara està «negociant» el pregoner però se sap que tindrà un espectacle inaugural el divendres, 7 de setembre, amb les Bruixes del Nord (que compleixen 25 anys) i el grup celta Keympa, dirigit per a l’ocasió per Carles de la Rosa. Inici sabadellenc per una festa cada cop més sabadellenca, una altra conseqüència de la crisi: un 60 per cent del programa el fan artistes o entitats de l’àmbit local.
Las Migas
A la Plaça de Sant Roc destaquen Las Migas, el quartet femení de flamenc que liderava Sílvia Pérez Cruz i ha renascut amb Alba Carmona. Hi tocaran divendres, 7 de setembre. Després hi passaran la Banda de Música de Sabadell amb l’Orquestra d’Acordions, l’Orfeó de Sabadell i el concert de corals. Les havaneres, per cert, es traslladen a la Plaça del Vallès, on repeteixen les danses regionals i d’arreu.
Segons l’Ajuntament, el gruix de la «festa tradicional» (cercaviles, balls, castells…) es manté quasi igual. I la Fira d’Atraccions repeteix a l’avinguda Francesc Macià, així com la fideuà popular al Parc de Catalunya del dissabte.
La novetat del Racó Cubà a la Plaça del Mercat és que dura tot el cap de setmana. I els balls amb orquestra porten en una sessió «Remember» a la Creu Alta els històrics Watussi dels anys 60 amb els músics originals, junt amb el grup «Jóvenes de los 60».
Pel que fa al teatre i l’humor, es recupera la Rambla per propostes itinerants i el pati del Museu d’Art acollirà monòlegs de Sandra Marchena, la cia. Industrial Teatrera (De paso) i Encert amb lectures musicals de Joan Manuel Serrat.
La part infantil i familiar continua sent una aposta important, però fora de Fira Sabadell: festa amb el Club Super 3 a la Creu Alta, patis de contes, els «concerts menuts» de l’OSV o tallers diversos al carrer.
Les Barraques, tal com es va publicar a D.S. dijous, s’instal·laran a l’aparcament del carrer Creueta.

Un cartell abstracte
Aquest any s’ha encarregat el cartell de la Festa Major a l’Escola Superior de Disseny, ESDi. La proposta dels alumnes Marc Álvarez «Dase» (www.dase.es) i Marc Valls (www.be.net/Marcvalls), d’estil abstracte i «net», trenca amb les habituals il·lustracions amb «la força de la taca, el color i l’aquarel·la» sobre fons blanc, han explicat.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top