Arxiu

L’exemple de les abelles

-Hola amic Jordi, m’han dit que t’has fet apicultor i que amb prou feines surts del poble on t’has refugiat. Explica’m com t’ho muntes.
-Doncs sí, estic molt entretingut amb això de les abelles i clar, si fas les coses bé, al final té la seva compensació, ja que amb quatre ruscos em puc trobar amb més o menys 100 quilos de mel per endolcir la família una mica la vida
-Escolta, Jordi, explica’m una mica com és tot això de les abelles.
-Són insectes socials que es divideixen en abelles reina, abella obrera i abellots. La funció de la reina és mantenir units tots els habitants del rusc, s’aparella amb els abellots. Les obreres són entre 30.000 i 90.000, netegen les cel·les, segreguen mel i alimenten les larves, ventilen el rusc, fan mel, construeixen les cel·les, vigilen les ruscos perquè no entrin altres insectes i surten a buscar nèctar. Els abellots tenen com a funció fecundar la reina, no col·laboren en la defensa del rusc, no recullen nèctar ni elaboren mel. Les abelles mantenen elevades proporcions d’abellots. Si l’aliment és escàs i no n’hi a per tots, els abellots són expulsats del rusc.
-Caram, Jordi, el que és treballar en equip! Això sí que és un model de democràcia, i no tenen sindicats, clar que per a què els volen si les obreres s’arreglen per si soles, únicament per defensar els abellots. Bé així que la reina s’aparella amb els abellots, però amb tots o amb un?
-I jo què sé, suposo que no necessàriament amb tots».
-I la descendència ¿poden ser abellots?
-I tant!.
-Això que m’expliques em fa pensar en Espanya i la situació en què ens trobem. Jo vaig ser un petit empresari i autònom (perquè ens van fer fora del règim general de la Seguretat Social) i parlant amb altres col·legues, coincidiríem que hi ha una sensació que l’Estat és un enemic, en comptes d’un aliat.
En els anys 50 i 60 hi va haver emigració i, gràcies als que treballem amb formació a nivell d’enciclopèdia, vam fer prosperar Espanya fins als 80. Com es pot entendre que després, amb tant universitari, tornem a emigrar perquè no hi ha feina i Espanya està arruïnada? Sincerament penso que allò no va ser tan dolent (com alguns volen fer-nos creure) ni això tan bo. No crec ni  en esquerres ni en dretes, crec en la gent treballadora i honrada.
Vaig deixar una empresa de dues generacions per les polítiques d’extermini que han aplicat a les pimes: sentències judicials, convenis per a grans empreses, subvencions que van crear competència deslleial i això sense entrar en el tema dels cobraments. Les abelles estan a anys llum del que passa ara a Espanya… i la mel s’ha acabat.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top