Arxiu

Isa Mateu i Xavi Ribera-Vall, al nou musical «Germans de sang», 20 anys després

37.1 a 3col

Isa Mateu i el director Ricard Reguant, dijous passat al Teatre del Raval (foto: Carles Cascón)

Repeteixen Roger Pera i Sergi Zamora, quasi vint anys després, altre cop sota la direcció de Ricard Reguant. Però aquest Germans de sang torna amb un format «quasi minimalista» al Teatre del Raval, on estrenen dilluns amb dos sabadellencs: Isa Mateu i el baríton Xavi Ribera-Vall.

Isa Mateu diu que va «descobrir el teatre musical» precisament amb el Germans de sang que Ricard Reguant va dirigir al Condal el 1994. «Em vaig quedar fascinada, va ser molt impactant… i em vaig enamorar del Sergi! [Zamora]». Ara, quasi 20 anys després, l’actriu i cantant sabadellenca és la seva mare (Sra. Lyons) a la nova versió del musical.
Ho recordava amb emoció dijous passat al Teatre del Raval, en la trobada amb la premsa de cara a l’estrena oficial de dilluns d’aquest Germans de Sang, altre cop amb Roger Pera i Sergi Zamora com a blood brothers Mickey Johnstone i Edward.
La diferència principal, a banda que el lloc d’Àngels Gonyalons l’ocupa la santcugatenca Virgínia Marínez (cantant de La Porta dels Somnis), és que la versió és «quasi minimalista», amb una escenografia i vestuari essencials.
La història «arriba més»
«No volia fer el que ja vam fer, aquí la qualitat dels actors llueix més i  la història arriba més forta, més colpidora, com ja hem pogut comprovar», assenyala el director.
També ho veu així el baríton i actor sabadellenc Xavi Ribera-Vall, que dijous no va poder ser al Teatre del Raval perquè assajava Josafat a Girona –l’estrena és el 22 de febrer amb ell de protagonista– però que ahir comentava a D.S. que «quedes tu sol davant el públic, sense truc, més exposat». I afegeix que «des del públic, és més interessant: respires molt amb l’actor». Ell és el narrador.
Germans de sang, de Willy Russell, és un musical emblemàtic i va fer història a Catalunya, on és molt recordat. Roger Pera esmentava una enquesta de Catalunya Ràdio que el situava com a primera de les obres que el públic volia tornar a veure a Barcelona.
La vida dels dos bessons separats al néixer i crescuts en entorns diferents conté tots els ingredients per «plorar, riure, emocionar-se…». Pera la va veure a Londres amb 18 anys i «vaig quedar flipat, jo la volia fer!», recorda.
Crisi global
El text d’ara és el mateix, tot i que termes com «crisi global» adquireixen una dimensió actual insospitada fa dues dècades. «El que passa ara aquí s’assembla al que succeïa aleshores a Liverpool», apunta Reguant. Sobre l’adaptació amb només el piano de Dani Campos, diu que a Londres ara això «ara es fa molt». Els va costar, però, tenir el permís de Russell per fer-ho en aquest format.
Isa Mateu, que curiosament va debutar en el teatre de la mà de Reguant amb Assassins, assegura que «als primers assajos se’m va posar la pella de gallina». Formada al Tram de Sabadell i iniciada al Teatre Sant Vicenç, ja porta un grapat de muntatges a les espatlles i actualment és al musical Pegados (Premi Max 2011).
De la llarga trajectòria de Xaver Ribera-Vall és inevitable citar Mar i Cel, Flor de nit, Gaudí, Àngels a Amèrica, Guys & Dolls… però sens oblidar l’òpera i la sarsuela. El febrer cantarà El juramento a Oviedo, després de fer-ho a Madrid. Però amb Germans de sang té «vincles» especials, recordava ahir: va debutar amb Joan Crosas, el narrador d’aleshores al musical, i també va coincidir amb ell a Sweeney Todd.
Els actors (també repeteix Eduard Doncos) s’han constituït en cooperativa i depenen de la taquilla per «subsistir».

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top