Opinió

Per una Europa més justa

El 25 de maig, quan cadascú de nosaltres votem, tindrem l’oportunitat de canviar Europa. Tindrem l’oportunitat de dir la nostra sobre l’Europa que volem i, en definitiva, sobre com volem que els governs actuïn. Estarem escollint els 54 diputats i diputades que representaran Espanya i que escolliran, junt amb la resta de representants, qui ha de ser el proper president de la Comissió Europea, és a dir, el proper cap de govern d’Europa. Podem caure en la temptació de dir “jo no vaig a votar perquè el que decideixen a Europa no m’afecta”. Hem de trencar amb això. Cal anar a votar perquè tot el que es decideix a Europa ens afecta. Tot repercuteix en les nostres ciutats i fins i tot en les polítiques dels ajuntaments. Dues de cada tres normes que s’aproven als Parlaments dels 28 països de la Unió Europea vénen condicionades, poc o molt, pel que es decideix a Brussel·les. Perquè a Europa es decideixen també impostos, la qualitat dels aliments, les polítiques de seguretat i d’immigració, els temes mediambientals i fins i tot les tarifes dels mòbils. Sabadell és Europa i Europa és Sabadell. Nosaltres creiem en Europa, sí, però en una Europa diferent. Nosaltres volem una Europa progressista, més justa perquè volem també, una Catalunya i una Espanya més justes. El resultat d’aquestes eleccions europees pot ser l’inici d’una nova etapa. Podem aconseguir fer un gir a les polítiques actuals, dominades per una dreta que es dedica a rescatar bancs i no a rescatar persones. Una dreta que rep els nouvinguts amb pilotes de goma a Melilla i observa amb passivitat com el mar Mediterrani acaba amb les vides de moltes persones que busquen un futur millor. La dreta de les retallades, la que no pensa en el joves que han de marxar per buscar-se la vida… El que està clar és que en aquestes eleccions escollim entre dos models d’Europa. Què volem? L’Europa de les retallades o l’Europa dels drets? L’Europa de la crisis o l’Europa que estimuli el creixement? L’Europa de la Troica o l’Europa de les persones? L’Europa dels bancs o l’Europa dels ciutadans? L’Europa de l’evasió de capitals o l’Europa que es preocupa pels joves? Des del PSC volem una Europa social, que doni veu a la ciutadania, que quan pregui decisions pensi en la gent, no en els grans capitals, que cregui en la justícia social. Que sigui socialment responsable, que estimuli la creació d’ocupació, que aposti com nosaltres per la reindustrialització, que sigui capaç de resoldre els problemes reals dels ciutadans i ciutadanes. I també una Europa que es faci des dels municipis. Com a administració més propera, la base de la nova Europa ha de ser el món municipal. Sabadell s’ha pogut beneficiar els últims anys de les inversions que ens han arribat des d’Europa. Unes inversions que han permès, per exemple, actuacions en l’àmbit del medi ambient, com la recuperació del Riu Ripoll i altres per millorar l’eficiència energètica de diferents equipaments, per implantar la recollida pneumàtica de residus o per avançar en l’àmbit de les Smart Cities. Unes actuacions que van més enllà de la nostra ciutat perquè també incideixen en l’entorn. Necessitem que Europa ens segueixi donant aquests impulsos amb fermesa, que cregui en els municipis com a impulsors de la nova industrialització i de les polítiques de protecció de l’entorn i de proximitat. Necessitem que Europa estigui al costat de les ciutats i necessitem compartir en xarxa problemes i solucions. I això només serà possible si, qui mana a Europa, vol una Europa capaç de mirar el futur amb garanties i amb convicció. El 25 de maig hem d’aconseguir que el màxim de sabadellencs i sabadellenques exerceixin el seu dret a vot. És una gran oportunitat per començar el canvi. És una gran oportunitat per una nova Europa. “Com a administració més propera, la base de la nova Europa ha de ser el món municipal”

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top