Opinió

Mundial de futbol a Brasil

Ja tornem a tenir un campionat mundial de futbol, enguany a Brasil. Després de 4 anys, tornem a tenir uns mesos de juny i juliol ben atapeïts de futbol, convertit en tema majoritari als mitjans de comunicació generals. Aquesta edició del mundial de futbol ve acompanyada de polèmica. Al Brasil no han parat de produir-se vagues i manifestacions contràries al campionat del món. L’argument majoritari de les protestes és que el cost del campionat és prohibitiu per a un país que encara té greus mancances socials, on un percentatge important de la població viu en la pobresa.

El campionat té dos costos: el d’organització -a càrrec de la FIFA (Federació Internacional de Futbol)-, i el d’infraestructures (estadis, transport i telecomunicacions), pagat per l’estat de Brasil. Només l’organització costa 1.500 milions d’euros, finançats per la venda de drets d’imatge i televisió, i per la publicitat. El cost per al Brasil ha estat de 8.600 milions d’euros. S’han construït 12 estadis nous, molts d’ells a ciutats on no hi ha grans equips ni massa tradició de futbol, fet que ha provocat protestes per fer inversions que no es rendibilitzaran en un futur a curt i mitjà termini. El cost final dels 12 estadis ha triplicat les previsions inicials, aixecant sospites prou sòlides de corrupció, de comissions il·legals i de sobrecostos no justificats. Res nou que no coneguem al nostre país. Per exemple, la reforma de l’estadi de Brasilia ha costat 665 milions d’euros (110.000 milions de les antigues pessetes!), per encabir-hi 71.000 espectadors. El club de futbol de Brasilia acostuma a rondar entre les divisions equivalents a les nostres 2ª A i 2ª B.

La celebració del mundial de Brasil també es produeix en un moment on s’han publicat proves conforme el mundial de futbol del 2022, que es farà a Qatar, va ser concedit gràcies a suborns a part dels membres de la FIFA que havien de triar el país que en serà la seu. Recordem, de pas, que Qatar és una dictadura, sense partits polítics, ni democràcia, ni igualtat de drets, ni tampoc amb massa drets. De fet, l’homosexualitat a Qatar comporta penes de presó entre 10 anys i cadena perpètua, arribant a la pena de mort en alguns casos. El president de la FIFA, Joseph Blatter, davant d’aquest fet va afirmar literalment que les persones homosexuals s’abstinguessin en la seva estança al país durant el campionat.

La celebració del mundial de futbol a Brasil també ha portat la modificació d’algunes lleis. Un dels patrocinadors del campionat és una marca de cervesa nordamericana. Aquesta ha forçat el canvi en la llei que prohibia el consum d’alcohol als estadis. Durant el campionat es podrà comprar i beure cervesa als estadis, això sí, només de la marca patrocinadora.

També s’ha anunciat com el “mundial de la sostenibilitat energètica”. La FIFA afirma que induirà el públic assistent a compensar les emissions de CO2 que generin els seus desplaçaments. I diu que ho farà seguint els paràmetres d’un programa promogut curiosament per una coneguda empresa petroliera britànica. Sembla, doncs, que tot plegat és més aviat un “rentat de cara” mediàtic més que no pas una ferma convicció de defensa ambiental.

Ha alçat força polseguera la decisió de la Federació Espanyola de Futbol de donar una “prima” de 720.000 euros a cada jugador espanyol en cas de guanyar el campionat. Alemanya, per contra, donaria 300.000 euros en el mateix cas. Cal tenir en compte que els jugadors alemanys tenen uns ingressos anuals menors al promig dels jugadors espanyols seleccionats. Iker Casillas i Xabi Alonso cobren 6 milions d’euros de sou anual. Els jugadors del Barça tampoc estan mal pagats: Xavi i Iniesta ronden els 7 milions d’euros anuals. Els qui menys cobren ronden els 2 milions d’euros de sou anual.

El futbol és avui un negoci més que no pas un esport. Els diners, en nivells escandalosos, estan per damunt de tot. Caldria pensar-hi una mica abans de llençar-se al consum desaforat de futbol que provocarà aquest nou campionat mundial

“El cost del campionat és prohibitiu per a un país on un percentatge important de la població viu en la pobresa”

Comentaris
To Top