Opinió

Tota història té un inici i té el seu fi.

La noblesa obliga, quan un acaba la seva tasca amb dignitat, a acomiadar-se del seu entorn més íntim, més familiar, més proper,…i si hi ha cas, amb ulls plorosos, ja que tota despedida sense retorn fará esclatar una llàgrima sentida i sensible, testimoni d’una veritable estimació. Diem adéu, i ens acomiadem d’una de les entitats cíviques més dinàmiques i actives, nobles, solvents i serioses que havia generat la nostra societat sabadellenca mitjançant l’Escola Industrial d’Arts i Oficis al servei de la ciutat de Sabadell. Sabadell gaudeix, en aquells moments, d’una institució que donarà formació i nivell a les necessitats industrials, comercials, administratives i artístiques que a principis del segle XX li son realment imprescindibles.
L’Escola Industrial es la font de moltes iniciatives, fruit d’aquesta font brollen les Agrupacions Professionals Narcís Giralt. Les Agrupacions donen sentit i continuitat a la feina que era encomanada a l’Escola Industrial, la formació dels nous professionals que exercirán a la nostra ciutat en el futur. I no solament formació professional, sinó també cultivar els valors cívics, culturals i artístics que aniran sorgin al costat del desenvolupament económic i social de la nostra Ciutat de Sabadell.
Es així com va néixer l’entitat que va saber i entendre que els antics alumnes de l’Escola Industrial, per afavorir el seu coneixement personal, era imprescindible dotar-los d’aquest centre de Formació Permanent. Quan a l’any 1954 la nostra societat sabadellenca no disposava d’una Escola de Formació Professional Oficial i reconeguda, els alumnes de la nostra Escola havien de recòrrer altres Entitats Oficials perquè s’els reconegués els estudis cursats. Les Agrupacions es funden per substituir aquest buit i son el vincle permanent entre l’alumnat de l’Escola Industrial i la resta d’entitats que afavorien el seu reconeixement amb Certificacions o titulacions Oficials. No es tenia a l’abast ni Universitats ni Escoles de dirigents. Es en aquests moments que la nostra Ciutat ja disposa d’un mitjà efectiu per atendre les necessitats de formació que cada vegada eren més exigides als professionals de la nostra industria sabadellenca.
Aquesta filosofia que ha estat la base permanent dins aquesta Entitat i que ha generat múltiples complicitats en la forma d’entendre i extendre l’altruisme, feia que les persones que hem format part d’aquesta familia n’hagin sortit afavorides en tots els aspectes, sobretot en comportament humà vers l’entorn i vers la societat més propera que és, sens dubte, la nostra ciutat de Sabadell.
Promotors d’estudis i recerca, especialment els que depenien dels Departaments Tèxtil i del Metal·lúrgic, col.laboradors en sectors necessitats de millor nivell de dirigents, acostant-los a jornades o cursos i conferències per la seva millor capacitat. Divulgació tècnica per a la millora de procesos en l’àmbit industrial, i sobretot, promotors de la primera Escola de Disseny. Editors de Bibliografia adecuada i molt curosa per a la seva pràctica. Tots recordem les edicions ‘Del procés Textil de la llana’, ‘Manual pràctic d’anàlisi de les fibres tèxtils’, ‘Fils texturats’, ‘Des del Vapor de la O’, ‘Diccionari de defectes en la indústria tèxtil’, etc. També cal fer una especial menció a la feina d’Agrupacions relativa als cursos per a la millora del coneixement administratiu en general i sobretot comercial, que organitzava el Departament de Gestió Económica. I com no, l’atractiu que generava el Departament d’Art amb el foment de la pràctica de Dibuix i Pintura, promovent els Premis de Pintura Ràpida, etc,..
No podia faltar la inclusió del Departament de la Llar. La dona formava part d’aquell engranatge en que la seva presència i la seva activitat donava sentit a aquella formació global i identitària de les Agrupacions.
El Departament d’Alta Gestió, que es tutejava amb el seu nivell a altres escoles de formació de dirigents, havent organitzat cursos de Direcció General d’empreses, etc. El Departament de Gestió Humana, el de Propaganda, l’edició mensual dels Butlletins (Revista de les Agrupacions), on cada director general plasmava el seu pensament i la seva ideologia. Més endevant s’incorporen els Departament d’alta Tecnologia, el Depaertament de Video i Cinema, el de Fotografia, i també s’integra a les Agrupacions el Departament de Música on la Coral Talia n’és la seva principal incorporació, promovent concerts i vetllades musicals per a joves intèrprets i sobretot colaborant amb el conservatori de música de Sabadell, com d’altres associacions musicals de la ciutat. Quan les Agrupacions celebren el seu 50 è Aniversari, l’amic Antoni Sorolla ens presentà un volum en el que plasmà amb molt detall tot el que fins aquell moment eren les Agrupacions Professionals Narcis Giralt. Tota la feina que es feia, que s’havia fet i que es projectava de cara el futur. Presència activa a la ciutat, col.laboració amb altres institucions i entitats, promovent el Premi Tenacitat al reconeixement a la ciutadania exemplar i virtuosa, el Premi Constància al millor comportament dins de l’entitat. Pel conjunt de la seva actuació cívica, Les Agrupacions queden reconegudes per la Generalitat de Catalunya atorgant-li el Premi al Mèrit al Treball amb la Placa ‘Francesc Macià’. Aquest es el millor reconeixement que varen rebre les nostres Agrupacions en el decurs de la seva història.
Han estat 60 anys plens d’energia i vitalitat, i en el que tots creiem haurien tingut continuitat, peró la cruel realitat ha fet d’aquesta història un epíleg mai volgut. Les Agrupa-
cions van estar a l’alçada i nivell quan la nostra societat professional les va haver de menester. Es possible que en un futur no massa llunyá, torni altre volta la necessitat de crear-se un
moviment o una acció que fomenti la formació permanent de qui n’estará faltat. Des d’ara i aqui desitgem que l’esperit de va sorgir de les Agrupacions per atendre
aquell servei, torni a instalar-se a la nostra ciutat perquè amb generós altruisme cohesioni, si fós cas, l’acció adequada que en el futur li fes falta. Nosaltres, membres que hem estat d’aquesta entitat sabadellenca, no fem res més que agrair a la nostra ciutadania totes les atencions i afecte que ens han manifestat i demostrat al llarg d’aquests 60 anys de vida de les Agrupacions Professionals Narcís Giralt. També aquestes han tingut la satisfacció i l’honor d’haver contribuït a millorar l’esperit, tant personal com professional de tants i tants sabadellencs.
Tal com dèiem al començar, ’tota Història té un inici i té el seu fi’, i si aquest fi ha estat digne, ‘només en restará d’aquesta història, l’Obra ben feta…’

Comentaris
To Top