Opinió

De la gestió a la valorització dels residus

L’Agència de Residus de Catalunya s’ha marcat com a objectius que en els propers set anys es redueixi un 15% la generació de deixalles i que la recollida selectiva dels residus municipals assoleixi ja el 60% del total. Des de Sabadell, estem treballant fermament en aquestes fites, que només seran possibles amb la implicació de les administracions, la ciutadania, les empreses i tots els actors que intervenen en el cicle de la seva gestió. En aquest sentit, la instal·lació dels nous contenidors de deixalles, la implantació de la recollida pneumàtica en determinades zones de la ciutat i les accions de prevenció i divulgació ens ajuden a reduir les deixalles i a reciclar millor. Però si volem donar als residus el valor que els correspon, cal fer un pas més enllà.

Hem d’anar més enllà de la prevenció de residus per pensar en aquests com un recurs, com un valor econòmic, com una peça clau en l’engranatge industrial del nostre país. En definitiva hem de superar l’enfocament de la millora de la gestió i centrar-nos en l’aprofitament dels residus com a recursos, afavorint la seva valorització i el desenvolupament d’una economia circular: un nou concepte econòmic que s’inclou dins el marc del desenvolupament sostenible i que té com a objectiu la producció de béns i serveis al mateix temps que es redueix el consum i el desaprofitament de matèries primeres, aigua i fonts d’energia.

Una economia circular que parteix del principi del tancar el cicle de la vida dels productes, que es basa en que les matèries primeres són finites i que els residus han de ser limitats. Un nou model que utilitza i optimitza els materials, l’energia i els residus i que és capaç de generar llocs de treball i afavorir la reindustrialització. Una visió que implica la reutiltizació, la reparació, el reciclatge i la valorització energètica.

Però aquest nou paradigma econòmic requereix un procés col·laboratiu entre els responsables polítics, la societat civil i el món empresarial. Des de la Unió Europea s’aposta per “una Europa que utilitzi eficaçment els recursos”, una de les set iniciatives que formen part de l’estratègia Europa 2020 que pretén generar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. I aquest ús eficaç dels residus s’aconsegueix també amb la implantació d’accions basades en les Smart Cities que ens permetin generar dades per millorar la gestió i la traçabilitat dels residus: optimitzar les rutes de recollida, potenciar la recollida de les fraccions amb pitjors resultats, ampliar la participació ciutadana…

I aquest canvi de mentalitat també s’ha de consolidar a les llars. Hem de separar, hem de reciclar, però també hem de reutilitzar, de reparar, de pensar quin ús podem donar a un objecte que ja no necessitem. En la situació econòmica actual són moltes les accions que podem fer per donar una altra vida als nostres residus: mobles, roba, sabates, petits electrodomèstics que ja no utilitzem poden ser usats per altres persones. Fins i tot, si fem el pas de la cultura del posseir a la del compartir i de la cultura del llençar al reciclar, podem contribuir en el desenvolupament d’una economia verda sostenible, reduir la petjada de carboni i impulsar la recuperació d’oficis a casa nostra: sabaters, fusters, llauners, cosidores i molts d’altres.

En aquesta línia, seguirem incidint en la sensibilització ciutadana.

Amb aquesta voluntat l’Ajuntament de Sabadell ha posat en marxa una campanya de sensibilització sota el lema ‘Els teus residus compten’. L’objectiu és fomentar encara més la recollida selectiva, atès que els darrers anys l’evolució de tones recollides s’ha estancat en un 33%, davant de la totalitat de residus que es recull. En aquest sentit, el Consistori vol fomentar la prevenció de residus i el reciclatge, ja que amb aquest estalvi de diners pot comptar amb més recursos per oferir altres serveis.

Per fer-ho possible, entre els mesos d’octubre i febrer es faran tot un conjunt d’actuacions comunicatives i de conscienciació adreçades tant als grans productors de residus com a la ciutadania en general. Unes activitats que coincidiran el en desplegament dels nous contenidors de residus a la ciutat i la implantació de nous vehicles de neteja.

Tot plegat contribuirà a limitar les deixalles que produïm. I és que hem de ser capaços de desacoblar la generació de residus respecte al creixement econòmic. La disminució del nombre de deixalles generades els darrers anys arran de la situació econòmica no pot invertir-se en temps de bonança. I per això hem de donar valor a tot allò que llencem. Com va dir el Comissari Europeu de Medi Ambient Janez Potocnik: “Els residus són un recurs i enterrar aquest recurs és de miops”.

“Hem d’anar més enllà de la prevenció de residus per pensar en aquests com un valor econòmic, com una peça clau en l’engranatge industrial del nostre país”.

Comentaris
To Top