Opinió

Aturem les prospeccions

El Govern espanyol ha sucumbit al lobby de les companyies petrolieres. Segueix un full de ruta que va començar amb l’aniquilació del sector de les energies renovables i que ara pretén continuar “decorant” els nostres mars amb torres de perforació per extreure gas i petroli.

Durant anys Espanya va ser reconeguda com a pionera en el desenvolupament de les energies renovables. Per la seva situació geogràfica gaudeix d’un clima en el qual la llum supera els més de 300 dies a l’any. Les seves investigacions i projectes van arribar a sorprendre a Califòrnia, Orient Mitjà i països d’Europa i d’Àfrica. En el nostre mateix territori es van aprofitar magnífiques planes abans dedicades a una agricultura de sosteniment, a pastures i al cultiu de lli i d’altres varietats finançades per la Unió Europea. Però van resultar de difícil encaix en la indústria i en el comerç fins a arribar a l’escàndol que molts propietaris plantaven camps de gira-sols, colza o lli que moltes vegades deixaven sense recollir perquè eren més substancioses les subvencions de la Comunitat Europea que la seva comercialització.

Igual havia succeït amb l’oli de gira-sol, que va arribar a extrems d’arrencar oliveres en camps on es produïen olis de la millor qualitat durant segles, molts d’ells anteriors als romans i la incomparable agricultura aportada pels àrabs. Es van plantar milers d’hectàrees de gira-sols de la mateixa manera que es va haver d’aturar a temps la destrucció de tradicionals vinyes que produïen vins reconeguts i valorats arreu del món. Van arribar a percebre subvencions pel nombre d’hectàrees d’oliveres o de ceps de vinyes destruïts. Es van arribar a fer campanyes per la ministra Salgado contra el vi i licors alcohòlics. Països competidors com França i Itàlia es van dur a cisternes milions de litres de vi i d’oli per barrejar als seus vins, embotellar i exportar sota noms italians o francesos. Avui això sembla increïble, un despropòsit com el succeït amb la inusitada competència amb cítrics, tomàquets i altres productes primerencs procedents del nord d’Àfrica i d’Israel.

Es van cobrir extenses superfícies amb pantalles solars, centrals eòliques i marítimes que després, bastards interessos van promoure l’alteració en els preus i l’anhelat desenvolupament tecnològic i comercial d’aquestes energies alternatives per culpa de multinacionals i lobbies al servei de la indústria d’hidrocarburs, refineries i transports.

Així estàvem en aquest desgraciat país, beneït pel sol i per costes amb aigües meravelloses que van patir la bombolla immobiliària que va destrossar part del nostre litoral. Llavors va irrompre la febre de l’or negre com en el seu dia també la destrucció dels més rics caladors de l’Atlàntic i del Pacífic fins al punt d’enviar vaixells de guerra espanyols per protegir la pesca arrasadora a les costes d’Etiòpia, Eritrea a l’Índic sota el infame pretext de lluitar contra els “pirates” de la zona que no eren altres que els naturals d’aquests països als quals havien impedit pescar en els seus caladors.

Ara ens caldrà secundar la mobilització de la ciutadania per denunciar prospeccions petrolíferes al mar. De nou, com a Canàries, Tarragona o la costa basca, l’empresa agraciada pel Govern ha estat la multinacional Repsol. Té permís per perforar a només 10 km. de la Costa del Sol. La zona autoritzada per a les prospeccions se situa en el sector amb major perillositat sísmica del país, al costat de l’enorme falla que uneix la península ibèrica amb el continent africà.

Ni l’empresa ni el Govern han considerat necessari estudiar aquesta perillositat sísmica per avaluar el projecte. Després d’haver dit No a les prospeccions al mar d’Alborán, el vaixell de Green Peace, Arctic Sunrise, seguirà rumb a les Canàries per repetir el mateix missatge: No a les Prospeccions, No a un model energètic que no dóna suport a les energies netes, no al benefici d’uns pocs a costa del medi ambient i de la manera de vida de milers de ciutadans. Ho seguirem dient tantes vegades com calgui. Milers de persones ho han dit ja. Aturem ja aquesta febre per les prospeccions. Greenpeace és una organització independent que no accepta diners de governs ni empreses per poder denunciar totes aquelles persones o institucions que amenacen el planeta. Només persones compromeses com tu fan possible la nostra feina.

“Ara ens caldrà secundar la mobilització de la ciutadania per denunciar prospeccions petrolíferes al mar”

Comentaris
To Top