Opinió

El canvi climàtic ja és aquí

Ha passat gairebé desapercebut el darrer informe sobre el canvi climàtic publicat pel grup d’experts promogut per l’ONU. Aquest darrer informe, elaborat per més de 800 experts durant sis anys, confirma una pèssima notícia: el canvi climàtic amenaça amb impactes irreversibles i perillosos. Tot i així, els experts deixen una porta oberta a l’esperança en afirmar que podem limitar-ne els efectes.

La gran clau del canvi climàtic, de la pujada de temperatura del nostre planeta, és l’emissió a l’atmosfera de gasos que generen un efecte hivernacle, destacant especialment el diòxid de carboni (CO2). Aquest gas prové bàsicament de la combustió de gas, benzines, gasoil, fueloils, querosè, carbó, etc. El model energètic que tenim a Catalunya i a Espanya és un model basat en la crema de combustibles fòssils. Cremem benzina, gasoil i querosè per moure’ns, i cremem gas i fueloil per escalfar-nos. I també generem electricitat cremant gas, fueloil i carbó. Al gener de 2014, a Espanya, el 27’6% de l’electricitat generada ho va ser mitjançant la crema de combustibles.

En els darrers anys no s’ha fet la més mínima passa per reduir la generació de CO2 a Catalunya i a Espanya. El transport públic ferroviari de Rodalies i Metro pateix una manca d’inversió terrorífica, mentre no paren de pujar els preus de bitllets i abonaments. Tenim avui el mateix nombre de vies de tren que entren a Barcelona que fa 100 anys mentre el nombre de carreteres i autopistes s’ha multiplicat per quatre en 30 anys. Alhora, el vehicle elèctric no acaba de funcionar perquè ningú hi aposta fermament, ni tant sols els propis fabricants. Tampoc el transport per mercaderies se’n lliura: més del 95% de les mercaderies es transporten per carretera, i només el 4% per ferrocarril.

La generació d’energia mitjançant fonts renovables perd els ajuts que tenia i, a més, és penalitzada econòmicament en favor de les grans empreses elèctriques. No hi ha el més mínim esforç per afavorir les energies renovables a nivell “micro”, a cases, a blocs de pisos, a empreses, etc. A Sabadell tenim edificis municipals que tenen la climatització a càrrec de l’energia geotèrmica. Però enlloc -a nivell estatal ni autonòmic- hi ha cap suport a aquest tipus d’energia. De retruc els preus del transport i l’energia no paren de pujar, dificultant-ne l’accés a molta gent. Poc futur té una societat així que, a més, contamina sense aturador.

El govern del PP continua apostant pel petroli i pels combustibles fòssils. A més, ha fet que el Tribunal Constitucional suspengués una consulta a Canàries per evitar prospeccions petrolieres prop de Lanzarote i Fuerteventura. Fins i tot el govern ha fet suspendre els acords de diverses autonomies que prohibien la cerca de petroli dins de territori espanyol mitjançant el contaminant mètode del “fracking”.

El canvi climàtic afectarà molt els països pobres, però també filles, fills, nétes i néts nostres en comprovaran directament les conseqüències a casa nostra. Els experts de l’ONU preveuen una pujada del nivell del mar d’entre 17 i 38 centímetres al Mediterrani d’aquí als anys 2046 fins al 2065. I si anem una mica més enllà, entre el 2081 i el 2100, la pujada del mar oscil·laria entre 20 i 82 centímetres. Perquè ho entenguem, d’aquí a 30 anys Catalunya i Espanya poden perdre més del 80% de totes les seves platges. Adeú, doncs, al turisme (que aporta gairebé el 12% del PIB espanyol i el 15% del català). El Delta de l’Ebre i els aiguamolls de l’Empordà només seran un record del passat, i els ports de Barcelona i Tarragona perdrien la meitat del seu espai.

L’esperança que ens aporten els experts de l’ONU passa per emprendre canvis importants immediats, sense haver de tornar a l’època de les cavernes. Hem de canviar models de generació d’energia, de mobilitat i de consum. I calen legislacions i polítiques que ho promoguin. A l’hora de pensar en nous països o en refer els que tenim, la lluita contra el canvi climàtic ha de ser una gran prioritat.

“D’aquí a 30 anys Catalunya i Espanya poden perdre més del 80% de totes les seves platges”

Comentaris
To Top