Opinió

La violència no és un joc…

Hipàtia d’Alexandria, autoritat en l’ensenyament de la matemàtica i la filosofia a principis del segle V, defensava el dret a pensar perquè fins i tot pensar de manera errònia és millor que no pensar. I el pensament es desenvolupa amb l’educació, una educació formal i informal que els infants reben des del minut 0 de la seva vida.

Actualment, al nostre país, comptem amb instruments legislatius, de planificació i d’actuació de les administracions públiques que tenen per objectiu assolir la igualtat efectiva de dones i homes i l’eradicació de la violència de gènere en tots els àmbits, en especial, en l’àmbit educatiu. Tots aquests programes defineixen l’educació per la igualtat com una de les seves prioritats.

La coeducació, segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, és l’educació idèntica i comú de persones d’ambdós sexes. Al llarg de les últimes dècades s’han desenvolupat bones pràctiques que han fet avançar vers un nou model d’escola coeducativa, que pretén superar el sexisme i l’androcentrisme adoptant les mesures necessàries per assolir un enfocament equitatiu de continguts, mètodes, llenguatge, relacions, organització i dinàmica generada en la pràctica educativa. Coeducar implica superar les relacions de poder que supediten un sexe a l’altre, incorporar en igualtat de condicions les realitats i la història de les dones i dels homes per poder actuar amb igualtat i reconèixer alhora la diversitat de cada gènere.

Però la tasca de l’educació formal sovint és contrarestada pels imputs sexistes que els infants reben al propi entorn familiar, als mitjans de comunicació, als personatges simbòlics que els ajuden a construir els seus imaginaris i les seves identitats.

És en aquest sentit que enguany, en la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència i el maltractament a les dones, vull posar èmfasi en la necessitat de reflexionar i actuar des de tota la societat per fer front a tot allò que pugui reproduir el model patriarcal, el sexisme i l’androcentrisme, especialment en els infants i joves.

L’Ajuntament de Sabadell i la Taula d’Igualtat de Gènere vàrem aprovar aquest mes de novembre un manifest de rebuig davant la implementació de negocis comercials adreçats a infants que vulneren tota política d’educació en igualtat.

El joc intervé en el creixement personal, relacional i social de les nenes i dels nens ja que contribueix a la definició de la pròpia identitat i de l’imaginari col·lectiu. De fet, jugar és preparar-se per la vida. Si el joc limita el món dels nens i de les nenes a uns rols i a uns determinats jocs i joguines se’ls limita un futur més lliure, amb igualtat d’oportunitats i possibilitats. Si reproduïm conceptes sexistes a través de les joguines estem atemptant contra el principi de la igualtat d’oportunitats.

És en aquest sentit que els centres d’oci per a infants s’han de fonamentar en l’educació en valors, evitant el sexisme, el consumisme i l’individualisme. Des d’un punt de vista educacional perquè el joc sigui un element socialitzador i saludable, ha de ser lliure i fomentar la creativitat i la imaginació, fugint de prejudicis i estereotips de gènere. Alguns centres d’oci comercial adreçats a infants que darrerement s’han obert al nostre municipi suposen, sens dubte, un gran retrocés en l’avenç cap a la igualtat real d’oportunitats ja que fomenten un únic model de dona en el que les nenes només volen ésser princeses i reforcen els rols de gènere convencionals, reproduint els estereotips sexistes i ressaltant els valors de la bellesa, la cura i la imatge del cos, l’amor romàntic i el consumisme.

La violència no és un joc. La de gènere és la conseqüència de l’establiment de relacions desiguals i de dependència d’una persona respecte d’una altra i aquestes relacions s’estableixen en base a una identitat pròpia que es construeix des de la infància. Per això, fem-nos conscients de quins contes expliquem als nostres fills i filles, quins jocs els hi regalem, a quins centres d’oci celebren els seus aniversaris i quin futur volem per tots ells i totes elles.

“ Si reproduïm conceptes sexistes a través de les joguines estem atemptant contra el principi de la igualtat d’oportunitats”

Comentaris
To Top