Opinió

L’endemà de les municipals

Tots sabem que conduir mirant en exclusiva pel retrovisor és la millor manera de tenir una forta ensopegada, si no desgràcies més fortes, i en qualsevol cas una bona manera de no arribar on pretenem. El retrovisor de Sabadell està ple de tantes imatges que ens neguitegen, que molta gent ja no hi vol mirar mai, i d’altres no se’l poden treure del cap. Amb tot, per conduir cal, sobre tot, mirar la carretera i tenir a punt les llums curtes i les llargues.

Quina hauria de ser l’agenda urgent del 25M, l’endemà de les properes eleccions? Ara tothom mira el retrovisor i diu que no li agrada el que veu. Només faltaria! Però quan hom té una desgràcia, allò important és saber com farem que no es pugui tornar a repetir. Hi ha unes quantes idees que caldrà que concentrin l’atenció del proper govern, que s’han d’expressar de forma nítida i aplicar de forma urgent, en les primeres setmanes del nou mandat.

1. Respectant tots els procediments i drets personals, cal fer una neteja immediata dels responsables presumptament relacionats amb qualsevol pràctica irregular a l’Ajuntament i posar-se activament a disposició de la justícia en els procediments oberts per tal de garantir l’esclariment d’allò succeït i l’exigència de responsabilitats.

2. Per defensar uns serveis públics locals de qualitat i per tothom, és imprescindible recuperar la confiança en la funció tècnica i directiva municipal. S’ha de fer establint un procediment transparent d’organització i designació de responsabilitats, i garantir que es treballa en benefici de la globalitat de la ciutat. Cal una gran feina d’endreça, de transparència i fer efectius els mecanismes de control, passant comptes políticament de cada euro.
3. Cal reempoderar l’Ajuntament i els seus treballadors, que en temps de recursos migrats són l’única veritable base de l’actuació municipal. L’ajuntament podrà fer molt més únicament si els seus treballadors tenen molt més clar què s’ha de fer, es senten valorats en el seu treball i poden contribuir a la millora i la innovació en les polítiques i actuacions
4. Hi ha emergències socials i de ciutat que no es poden abordar en calaixos estancs per actuacions sectorials. S’ha de constituir una veritable task force en relació als desnonaments, els talls de subministraments de serveis bàsics, la pobresa infantil o les carències alimentàries, amb participació de tècnics directament responsables d’intervenir coordinadament per obtenir resultats urgents i satisfactoris.
5.L’Ajuntament s’ha de fer notar arreu on hi és present, en particular a aquells òrgans de govern d’altres institucions (Taulí, CASSA, ….) en favor de la preservació de la qualitat de vida i serveis dels veïns.
6. S’ha de reprendre, amb tota la modèstia del cas, a l’inici de manera lenta però ferma i segura, el diàleg i la confiança amb els actors i entitats de la ciutat, i junt amb ells posar les llums llargues i compartir un projecte que no serà fàcil ni inqüestionable, perquè el context està més ple d’incerteses i dificultats que d’altra cosa.

Pensem que una gran majoria de veïns i de tots aquells que són part de la ciutat (els que vénen a treballar o a comprar, els que desenvolupen activitats,…) poden convenir una agenda d’aquesta significació. N’hem dit de ruptura i de responsabilitat. Els ciutadans no estan demanant solucions màgiques o miracles, menys encara salvadors que ho resolguin sols. Hi ha a la ciutat centenars si no milers de persones que activament contribuirien a una agenda de govern local d’aquestes característiques.

Podem recuperar l’eina que és l’Ajuntament, i evitar el desgovern. Aquesta gran majoria s’ha de poder expressar a les eleccions, potser de forma plural, però amb algú que garanteixi la força i determinació de que són aquestes i no cap altres les prioritats. Amb una candidatura que obtingui el primer lloc de la representació municipal. Una candidatura ciutadana fora la millor manera de fer-ho, si assumeix que aquest és l’horitzó de l’endemà de les eleccions.

“Podem recuperar l’eina que és l’Ajuntament, i evitar el desgovern.

Comentaris
To Top