Opinió

L’harmonia del cos, la ment i el cor

El 20 d’octubre del 2010 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar una resolució que proclama la primera setmana de febrer de cada any Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional entre totes les religions, confessions i creences. Aquesta resolució reafirma que la comprensió mútua i el diàleg entre religions són dimensions fonamentals de la cultura de la pau i anima a tots els Estats que es doni suport al missatge de l’harmonia interconfessional i la bona voluntat en les esglésies, mesquites, sinagogues, temples i altres llocs de culte del món.

A Sabadell, des de l’any 2009, confessions religioses diverses (Adventistes, Baha’is, Brahma-Kumaris, Budistes, Catòliques, Evangèliques, Mormons, Musulmanes, Grup de Pregària Ecumènica estil Taizé…) es reuneixen periòdicament, conjuntament amb l’Ajuntament de Sabadell, el Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell i el Moviment Ecumènic de Sabadell, per tal de promoure aquesta harmonia i treballar plegats des de l’espiritualitat de cadascú però en base a uns valors comuns.

La Taula organitza activitats conjuntes que promouen el coneixement mutu i la confiança entre els creients, com les Jornades de Portes Obertes dels centres de culte, i s’ofereixen a tota la ciutadania amb la voluntat de donar a conèixer les pròpies tradicions o conviccions i que fugen del proselitisme. Però la Taula també és un espai de debat i de reflexió sobre els valors, la simbologia, les desigualtats, la xenofòbia, les institucions, la igualtat de gènere, el fanatisme, el respecte, el diàleg, la llibertat, la responsabilitat, els prejudicis o la diversitat, entre d’altres temes i aquestes reflexions contribueixen a enriquir la consciència col·lectiva de la ciutat.

Les darreres setmanes les comunitats religioses hem intensificat els nostres debats interns i externs arran de l’agressivitat exercida en nom de la religió i, des de l’absoluta unanimitat en el rebuig a la violència i des del convenciment que no es pot establir un vincle entre la blasfèmia i la violència, hem reflexionat sobre la llibertat d’expressió i si aquesta no hauria d’anar acompanyada sempre de certa responsabilitat. Hem compartit la necessitat de respecte i el convenciment que el sentiment religiós és quelcom íntim que potser es menysté en el nostre entorn més materialista. I també hem valorat positivament els models polítics de gestió de la diversitat que no segreguen ni desarrelen, que faciliten espais relacionals que promouen el coneixement mutu i que inclouen a tothom en una cultura pública comuna.

La Taula de Creences i Conviccions de Sabadell volem fer nostres les paraules d’Àlex Seglers: “…Xoc de civilitzacions? Possiblement. En qualsevol cas, no podem encofurnar més temps les respostes als desafiaments que ens aclaparen. Uns desafiaments que no són aliens a la geopolítica de les religions. En destacaria els següents: la defensa de la igualtat de gènere, el diàleg interreligiós i la interculturalitat, el compromís amb la pau, la solidaritat interhumana, l’hospitalitat, el respecte als no creients, l’acceptació dels drets humans arreu, l’ecumenisme crític, la globalització alternativa. Segons quina sigui la resposta a aquests reptes, sabrem si en els propers anys es dibuixarà un futur amable, on la convivència plural acabarà substituint la desconfiança, la incomunicació o les barreres culturals que sovint fragmenten els projectes de ciutadania compartida. Uns projectes que, si volem que siguin enriquidors, hauran de combinar els valors democràtics amb el respecte a les identitats nacional, culturals, religioses.”

Coincidint amb la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional volem apel·lar als sabadellencs i sabadellenques a promoure la confiança perquè, tal com diu el nostre Pacte pels Valors, “…la confiança fa que les relacions ciutadanes siguin fermes i sòlides. Relacionant-nos des de la credibilitat, amb respecte a la discrepància i esperit crític. Així construirem relacions basades en l’honestedat, la sinceritat i la lleialtat. Confiar ens ajudarà a viure en un entorn en el qual la seguretat sigui perceptible i palpable”.

Educar en valors significa vincular i harmonitzar el cos, la ment i el cor. Fem-ho cadascú des de la nostra pròpia identitat.

“La comprensió mútua i el diàleg entre religions són dimensions fonamentals de la cultura de la pau”

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top