Opinió

Generació Z

Un dels canvis més radicals que viu el món d’avui respecte a totes les generacions anteriors, és que milions de nens saben més que els adults sobre alguna cosa realment important per a la societat: Internet i la tecnologia digital. Això suposa una situació completament nova i inquietant per a molts d’aquests adults, però té els seus aspectes esperançadors segons la blocaire canadenca Anne Kingsto http://www.macleans.ca/society/life/get-ready-for-generation-z/

El seu article assenyala que els nens que han nascut després de 1998 -els que tenen menys de 18 anys- semblen marcar una diferència important respecte als majors de 25 (Generació I) i estan molt distants dels trenta (anomenats Millenials en anglès).

Òbviament no es pot generalitzar, ja que no és el mateix haver nascut en una gran urbs que en un llogaret sense connexió, però són molts milions, en centenars de països, els joves nadius digitals actius i independents que responen al perfil descrit com «Generació Z» . Constitueixen la quarta part de la població nord-americana i poden ser més de mil milions a tot el món.

Alguns observadors de la societat detecten en ells el sorgiment d’una espècie de generació estrella de persones industrioses, col·laboratives i orgulloses de contribuir a millorar la situació del planeta.

El terme «Generació Z» va ser popularitzat per l’agència de publicitat Sparks & Honey, que va realitzar un estudi a Nova York i ho va difondre com Conegui la Generació Z i oblidi tot el que sap sobre els Millenials. Va trobar que el 60% dels membres d’aquesta generació desitja un treball socialment útil enfront del 31% de la Generació Y. Són emprenedors (el 72% vol iniciar la seva pròpia empresa), i sensibles al comunitari (el 26% realitza voluntariat en algun lloc). Són, a més, molt més curosos amb la seva salut: fumen i beuen menys que els seus germans grans. Són tolerants i menys propensos, a més, a assumir els tradicionals rols de gènere.

Don Tapscott els descriu en el seu llibre Grown up digital (2008) com a molt més desitjosos de ser intel·ligents que guapos. L’investigador australià Mark McCrindle, que ha estudiat durant set anys nens que encara no han complert els 18 anys, assegura que són «la generació més connectada, educada i sofisticada de la història. No només representen el futur: l’estan creant ». Es refereix en part als nens i nenes inventors i creadors d’aplicacions, software i dissenys, que es mouen com peixos a l’aigua en l’ambient digital creat per pels seus majors i es dediquen a innovar i inventar coses útils i concretes per resoldre situacions difícils.

És clar, sempre hi ha hagut joves innovadors, però en aquest moment la combinació dels mitjans digitals amb l’anomenat crowdsourcing i l’educació on line gratuïta, han impulsat aquesta generació d’una manera que no té precedents. L’any 2013, l’estudiant de 17 anys Angela Zhang va descobrir un protocol perquè els metges detectessin millor els tumors en l’escàner MRI. I Jack Andraka, de 15 anys, es va fer famós amb el seu barat i encertat detector de càncer de pàncrees.

Evidentment ni tots els nens i nenes són així, ni ho són a tot el món: sabem que milions de nens d’aquesta generació no tenen accés als mínims necessaris per viure dignament. Motiu de més per no deixar passar més temps i pressionar els governs i les institucions perquè prioritzin l’educació i l’accés digital.

Aquesta és, sens dubte, una de les claus per a un futur més prometedor i, en gran mesura, està a les nostres mans.

“Encara no han compñlerts els 18 anys i són la generació més connectada, educada i sofisticada de la història”

Comentaris
To Top