Opinió

Una economia al servei de les persones

En un moment de canvis, en què les diferents concepcions sobre el model econòmic i de societat que volem són grans protagonistes del debat quotidià, m’agradaria, abans que tot, reflexionar sobre quin ha de ser el paper de l’economia i quins han de ser els objectius de tot plantejament econòmic tenint en compte els seus efectes, en ocasions devastadors, sobre la qualitat de vida de les persones. L’economia és una eina que ha d’estar al servei de la majoria dels ciutadans i ciutadanes, tot donant resposta a les seves necessitats. Malauradament, els darrers anys, molts hem tingut la sensació que l’economia ha estat al servei de pocs, mentre que gran part de la societat s’ha sentit arrossegada cap a una situació moltes vegades indesitjada i certament allunyada del que concebem com a benestar col·lectiu.

Com a societat hem viscut moments molts durs. Malauradament, a hores d’ara, tot i els signes per a l’optimisme que els experts apunten, aquests encara no es deixen notar en el dia a dia de molts dels grans perjudicats per la crisi. A Sabadell, hi ha més de 18.300 persones aturades i 10.000 ciutadans i ciutadanes mengen gràcies al Rebost Solidari. La crisi ha propiciat un veritable canvi de paradigma social. Ara cal un procés de reflexió que ens porti a pensar en una “nova ciutat”, basada en unes noves necessitats, una nova realitat socioeconòmica i en un nou compromís amb la ciutadania.

Des dels ajuntaments, hem fet un esforç inimaginable per mantenir la cohesió social. Ho hem fet per responsabilitat i, en bona part de les ocasions, sense recursos ni eines. Som conscients que hi ha molts aspectes de la situació global en els quals no podem incidir, però, com a administració més propera, hem posat tot allò que hem pogut per donar resposta a aquells que més han patit les conseqüències de la recessió. Per no deixar-los sols.

També hem treballat per fomentar l’arrencada econòmica, afavorint la generació d’ocupació i la competitivitat del territori. A Sabadell, hem promogut la creació d’espais industrials per a la instal·lació de nous negocis, hem donat suport als emprenedors i hem apostat per la formació com a eina per millorar les perspectives de futur. Exemples de tot plegat són l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i a l’Autònom, que va registrar durant 2014 més de 4.500 atencions; també la simplificació dels tràmits administratius, la posada en marxa del Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta o la important tasca de Cal Molins com a centre formatiu.

Alhora, apostem per la innovació com a instrument per reforçar el potencial econòmic, per ser més eficients i, en definitiva, per millorar la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. En aquesta línia, a Sabadell estem desenvolupant l’estratègia Smart City –Ciutat Intel·ligent–, promovent iniciatives en tots els àmbits de la gestió urbana, com mobilitat, medi ambient, comunicacions, la modernització de l’administració pública o la dinamització del teixit empresarial.

I amb la voluntat de potenciar les sinergies i el treball col·laboratiu lligat a la innovació al conjunt del territori, hem estat impulsors d’un projecte com l’Àmbit B-30. Volem potenciar la zona industrial i tecnològica que comprèn tot aquest eix i posicionar-la com una de les regions industrials més importants del sud d’Europa.

Hem treballat per sortir reforçats de la crisi. Ara cal continuar endavant en un camí en què, més que mai, cal la voluntat de tots: de les administracions en el conjunt, de les empreses, de les entitats financeres, de les universitats, dels sindicats, del teixit associatiu, de cadascun dels ciutadans i ciutadanes. Cal voluntat de col·laboració i de coresponsabilitat per encarar el futur amb la màxima confiança i per assolir el que comentava al principi: un sistema econòmic al servei de les persones i del benefici col·lectiu.

Com a Ajuntament continuarem treballant per una societat cohesionada i amb oportunitats per a tothom. Alhora, però, reclamant les eines que ens permetin donar resposta a les necessitats dels nostres veïns i veïnes. Instruments que, entre altres, passen per una reforma del finançament local que, malgrat els anys que portem reivindicant, no acaba d’arribar. En aquest moment de canvis, també ha de ser l’hora de mirar pels municipis. Cada escala de l’administració és essencial per a la construcció del país. I tan important com les altres administracions ho són els ajuntaments, que han demostrat amb escreix el seu paper decisiu per estar al costat de les persones.

“A Sabadell, hi ha més de 18.300 persones aturades i 10.000 que mengen gràcies al Rebost Solidari”

Comentaris
To Top