Opinió

Entitats de lleure de Sabadell

La gent de Sabadell Guanyarà teníem preparats un seguit de propostes de cara al proper mandat municipal. Una d’elles anava adreçada al temps lliure. Aquí en va un resum.
Els moviments de lleure infantil i juvenil de la ciutat són segurament la millor escola de formació cívica de la ciutat i la millor eina de formació de ciutadans lliures i compromesos amb la ciutat. Avui els esplais de Sabadell són aproximadament: 22 grups, 338 monitors i 2123 nens i nenes pel que el moviment d’esplais afecta a l’11% de la població infantil. És una gran dada. L’aportació que els monitors fan en treball voluntari a la ciutat -el que Peter F. Drucker anomenava com a PIB ocult- és d’aproximadament 1.088.630 euros.
Proposem doncs a totes les entitats de lleure infantil i juvenil i a totes les candidatures municipals un seguit d’iniciatives i propostes per tal de garantir un reconeixement ciutadà de la seva tasca i un més gran compromís de l’Ajuntament amb les activitats que desenvolupen.
1. Crear la regidoria de Joventut i Esplai depenent d’alcaldia per tal de garantir la necessària transversalitat de les polítiques adreçades als joves i als infants. D’aquesta forma s’assegura que el món del lleure tingui un referent clar a l’Ajuntament que és una de les principals causes de la manca de diàleg i col·laboració.
2. Recuperar la Taula d’Entitats de Lleure com a plataforma de treball i participació. En els darrers anys, s’ha abandonat la política d’educació en el lleure a nivell de ciutat i això ens abocat a una falta d’estratègia.
3. Proposem fer convenis amb les escoles de formació en el lleure i eliminar l’actual sistema de beques que per la seva enorme complexitat burocràtica ha esdevingut obsoleta i impracticable. Caldria, a més, projectar jornades de debat anuals com a eines de formació de debat i de diàleg entre la ciutat, l’Ajuntament i el món del lleure.
4. Fomentar el treball conjunt per millorar aspectes pedagògics i de gestió. En aquest sentit seria bo crear una central de compres i serveis que ajudin a reduir costos.
5. Proposem fer campanyes periòdiques de promoció de l’esplai i les seves activitats. Acompanyar les entitats per la captació d’infants, plans de difusió, planificació comunitària per donar a conèixer l’entitat a l’entorn. En aquest sentit seria bo fer difusió de les activitats dels esplais a la programació de Ràdio Sabadell.
6. Un dels dèficits majors dels esplais són els locals. Als primers sis mesos s’hauria de realitzar un estudi sobre els locals dels esplais (Es va fer en el marc del Mapa Cultural). A partir de les conclusions de l’estudi es faria un pla de locals pels esplais. Cal un compromís per assolir entitats amb locals dignes, segurs i adaptats.
7. Enfortir el Dia Internacional dels Drets dels Infants per posicionar a les entitats i als infants com a protagonistes d’aquesta celebració. Cal acompanyar les entitats i estudiar afegir-hi elements innovadors.
8. Fomentar els casals d’estiu en tot el territori amb una oferta amb un cost assequible per les famílies treballadores i un pressupost que contempli poder becar aquelles famílies amb més necessitats. Cal donar continuïtat a les beques de menjador als casals i fomentar els casals d’agost en els barris amb contextos amb infància més vulnerable. Seria recomanable que aquest casals les gestionin les entitats del territori i que és faci amb una coordinació conjunta.
9. En la gestió extraescolar, creiem que es pot trobar un model de qualitat, amb valors que ajudi a fomentar l’ocupació juvenil, millorar la qualitat pedagògica i que fomenti l’equitat. Creiem que es podria oferir una gestió unificada, però potenciant que el conjunt d’entitats aportin aquest projecte més col·lectiu.
10. Fomentar un treball conjunt i l’enfortiment de les entitats que gestionen Centres de Tarda i Espais Joves, Cal augmentar les places d’atenció. Ampliar recursos als centres oberts de Ca n’Oriac i Merinals.
11. Convenis triennals. Actualment hi ha dues línies de subvencions a les activitat de lleure infantil i juvenil. Una per les activitats ordinàries i una altra pels casals d’estiu i les colònies d’estiu. Fem la proposta general de realitzar convenis triennals amb les entitats de la ciutat. Amb aquesta proposta pretenem canviar el tipus de relació entre la ciutat i l’Ajuntament, fent-la més clara, més transparent. S’aconsegueix també reduir la burocràcia que ha arribat a ser ofegadora. Establiríem en aquesta línia un suport a les dues federacions d’esplais de la ciutat per tal que enforteixin la seva capacitat d’organització federativa.

Els moviments de lleure infantil i juvenil són la millor escola de formació cívica i la millor eina de formació de ciutadans lliures i compromesos amb la ciutat “ “

Comentaris
To Top