Opinió

Soterrar el FGC: una prioritat ineludible

Soterrar el Ferrocarril de la Generalitat de Catalunya (FGC) fins el castell de Can Feu per eliminar la barrera que comporten les vies és una antiga demanda veïnal. No es tracta d’una demanda per a millorar urbanísticament aquest sector de la ciutat, tal i com al·lega el partit que governa la Generalitat, sinó que és un clam per a millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen. Dit d’una altra manera: per aconseguir que aquesta barrera deixi de perjudicar la vida quotidiana de les persones a l’hora d’accedir als comerços, a la farmàcia, a l’escola, al CAP, etc.

Inexplicablement, soterrar aquest tram no va ser considerat pel govern municipal del PSC l’any 2006, quan va definir el projecte de perllongar els FGC fins Ca n’Oriac amb un pressupost inicial de 420 milions d’euros. L’any 2007 però, la Generalitat va assumir continuar el soterrament fins Sant Quirze del Vallès quan va acceptar les al·legacions que en aquest sentit van fer al projecte de perllongament l’Entesa per Sabadell i Sabadell Cruiïlla.

La Generalitat, en aquell moment a mans del Tripartit, va assumir executar el soterrament dels 400 metres “oblidats” fins el castell de Can Feu. Tan és així que l’any 2010 va encarregar la redacció de l’estudi informatiu i del projecte constructiu. El soterrament es va convertir llavors en motiu de múltiples promeses per part de determinats responsables polítics. El PSC va utilitzar el soterrament com a arma electoralista i l’exalcalde Manuel Bustos ho va celebrar amb alguns veïns com si fos una cosa ja feta.

L’anunci de la Generalitat, l’octubre de 2013, ara a mans de CiU, de no executar el soterrament va ser viscut, no tan sols com una decepció, sinó com una traïció dels responsables públics, especialment del PSC i CiU. A rel d’aquest anunci els veïns i veïnes ens vam organitzar com a Plataforma, convençuts que el soterrament és una qüestió irrenunciable, un compromís de les administracions amb els veïns i la ciutat que no podem permetre s’incompleixi. Una prioritat que, si no es materialitza ara, probablement no es farà mai.

Malgrat la decisió de la Generalitat s’ha avançat molt perquè el soterrament sigui una realitat. S’ha aconseguit un ampli suport ciutadà, polític i institucional. S’ha aconseguit que el Parlament de Catalunya i el Ple municipal instint el Govern de la Generalitat a executar-lo en el marc de les actuals obres de perllongament.

Assolir el soterrament fins el castell de Can Feu ara ha esdevingut un objectiu de tota la ciutat, al que s’hi han sumat la Cambra de Comerç, la Fundació Bosch i Cardellach, Via Vallès i la Federació d’AAVV. Una Comissió tècnica formada per aquestes entitats, l’Ajuntament, la Plataforma i les AV de Gràcia i Can Feu, han aconseguit realitzar millores al projecte que han permès un estalvi al pressupost de l’obra de prop de 10 milions d’euros dels 30 previstos per soterrar els 400 metres pendents.

Manca, però, la part més determinant del soterrament: qui finança i com els 20 milions d’euros necessaris. Descartat el finançament mitjançant plusvàlues urbanístiques, que CiU i PSC han vingut defensat, a qui li correspon destinar els recursos necessaris és a la Generalitat, al tractar-se d’una obra d’una infraestructura de la seva titularitat. Recursos que des de la Plataforma defensem siguin els provinents de les partides pressupostades i no realitzades, com les cotxeres i l’aparcament al Parc del Nord.

La Generalitat, i CiU que és qui té la responsabilitat de govern, no poden continuar escudant-se en que hi ha altres prioritats al país per no finançar el soterrament. Certament, el país té també altres prioritats i en som plenament conscients, però soterrar els FGC també n’és una i, per posar un exemple, no pot pesar més la “prioritat” de subvencionar amb 21 milions d’euros anuals les escoles privades vinculades a l’Opus Dei que la prioritat de resoldre una problemàtica que afecta la vida diària de moltes persones.

Sabadell no pot deixar passar l’oportunitat de resoldre aquesta greu situació que pateix una part important de la ciutat. Des de la Plataforma hem treballat i seguirem treballant a favor el soterrament, però els representants polítics són els que tenen la responsabilitat de fer-lo realitat.

“Assolir el soterrament fins el castell de Can Feu ara ha esdevingut un objectiu de tota la ciutat”

Comentaris
To Top