Opinió

Més Roma que Atenes

Deu ser cert que en el nou Ajuntament de Sabadell no es tractava d’assolir una majoria sinó d’assaltar el poder. I així, el nou govern municipal pot tenir més de presidència que de parlament, per tant més de direcció imperial que de primer ministre parlamentari. I en concret, com a l’antiga Roma, serà un duumvirat (Juli+Maties).

Aquest poder haurà de repartir feina al 70% dels grups que en queden fora: a tu això, a aquell allò. Però és versemblant poder reeixir-hi. Tanmateix, serà més Roma que Atenes.

Serà un poder que s’organitzarà en cercles de proximitat a la presidència, encara que aparenti com a dues bancades, a dreta i a esquerra. Serà més complex, perquè les combinacions de sobirania i societat generen quatre camps, no dos.

Com a Roma, el poble s’ha expressat al marge del patriciat i una bona part ho ha fet en règim assembleari, el qual genera necessàriament tribuns del poble, que finalment esdevenen líders més que ser una expressió directa de la massa. Aquesta no és una democràcia directa –com a Atenes-, sinó representativa i de masses –més semblant a Roma- i amb tota la complexitat que hi aporta l’exercici del poder per si mateix.

Arreu, el 2015 és tant fundacional del municipalisme com ho fou el 1979. I, com llavors, Sabadell se situa a l’esquerra de Terrassa. El camp és plenament obert i on s’arribi dependrà de la capacitat de córrer, que vol dir de saber on es vol anar i de posar-hi velocitat. Dependrà, des d’ara, bàsicament dels líders, de la seva capacitat i força.

És foc nou, és una nova etapa històrica. Hem de girar la vista enrere i tenir un moment de record per a Antoni Farrés i immediatament anar per feina, iniciar un nou cicle, tirar endavant. Això és: els indepes i el Bemba al poder. O millor expressat: ERC, els post Farrés de l’Entesa i la CUP.

(Nota: Els duumvirs eren els presidents d’una Cúria o Consell Municipal a l’antiga Roma, l’equivalent a alcalde. El seu càrrec era per elecció. Com indica el nom, el càrrec l’exercien dues persones a la vegada que prenien les decisions per consens. Quan els duumvirs acabaven les seves funcions (que duraven un any) esdevenien membres vitalicis de la Cúria).

“Arreu, el 2015 és tant fundacional del municipalisme com ho fou el 1979”

Comentaris
To Top