Arxiu

Najat El Hachmi guanya el 35è Premi BBVA Sant Joan de Literatura

La novel·la ‘La filla estrangera’ de Najat El Hachmi ha estat la guanyadora del 35è Premi BBVA Sant Joan de literatura Catalana  atorgat aquest vespre al Saló Modernista de l’antiga Caixa Sabadell, en un acte presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i el que s’ha estrenat l’alcalde, Juli Fernàndez, que ha destacat el fet que el BBVA hagi garantit la continuïtat d’aquest premi i ha apel·lat al compromís social de l’entitat també en altres àmbits.
La de Najat El Hachmi, nascuda al Marroc el 1979, ha estat una de les 55 obres presentades a aquesta edició. S’ha endut el premi de 35 mil euros lliures d’impostos. ‘La fill estrangera’ narra la relació d’una jove que ha crescut a Catalunya amb la seva mare nascuda al Marroc, just quan es troba en l’etapa de l’acabament dels estudis a l’institut.  La novel·la està narrada des de la perspectiva de la fills i tracta del coflicte lingüístic que es genera entre els dos personatges. La filla parla català i la mare no. En la decisió de la filla apareix «el conflicte emocional», segons Hachmi. Tot i que a l’obra no surt esmentat, l’acció transcorre a Vic. En aquest sentit els trets autobiogràfics són prou evidents. Tot i que amb ‘L’últim patriarca’, premi Ramon Llull el 2008, no tenen res en comú, si que reconeix que «he volgut recrear l’univers femení».
El llibre es punlicarà al setembre i es presentarà per primera vegada a la Setmana del Llibre en Català.
L’acte ha comptat amb l’actuació de Toni Xuclà (guitarra), Gemma Humet (veu) que han ofert el concert ‘Amb música ho llegiries millor’ amb un repàs a poesies musicades d’Espriu, Rosselló-Porcel i Pere Quart.

Comentaris
To Top