Opinió

“Top manta”

“Top man

JOAN SAUMOY i GREGORI

La mort d’una persona és sempre una mala notícia. És el cas de la mort d’un ciutadà d’origen senegalès en una operació dels Mossos d’Esquadra a Salou, contra el comerç il·legal anomenat “top manta”. Però darrere d’aquesta mala notícia s’amaguen realitats de les que gairebé ningú n’ha parlat. Potser aquest trist fet ha servit perquè algú expliqui la realitat de fons del “top manta”, però de moment ningú ha posat solucions damunt de la taula.

El “top manta” existeix des de fa temps. Va néixer amb la important arribada de persones a casa nostra des de principis del segle XXI. Personatges sense escrúpols facilitaven mercaderies falsificades (ulleres de sol, bosses, roba, etc.) o còpies il·legals de pel·lícules i discs a persones acabades d’arribar i en situació irregular. Per a una persona nouvinguda, sense documentació ni residència regular, era una forma d’assolir uns pocs ingressos per sobreviure. Anys enrere, els personatges sense escrúpols cedien el material als venedors que, un cop venut, s’enduien una comissió. Però quan arribava la policia a un lloc amb persones que exercien el “top manta”, el material comissat era una pèrdua per a qui facilitava el material. A vegades, com a molt, la persona que venia al carrer aquest material era detinguda i conduïda a un centre d’internament d’estrangers, com a pas previ a la seva expulsió. Però també eren deixades anar, per consciència de que eren més víctimes que no pas culpables.

El “top manta” és un comerç il·legal. No paga impostos de cap tipus, ven productes falsificats de marques prou conegudes o còpies il·legals de material audiovisual sense pagar drets d’autor. Però els temps han canviat. Ara les persones que venen al “top manta” es juguen els seus diners. Ja no els deixen el material sinó que l’han de pagar prèviament. Qualsevol comís del material significa una pèrdua econòmica que sovint els deixa sense un ral a la butxaca. Mentre, els importadors, fabricants i copiadors il·legals no pateixen gens. No són perseguits ni perden diners. Per aquesta raó no acaba de tenir sentit que des d’un jutjat i amb els Mossos d’Esquadra es munti una operació per detenir un grup de “manters”, de la mateixa forma que es fan les operacions per desmuntar xarxes de crim organitzat. Potser primer calia seguir el fil i anar a buscar aquests importadors, fabricants i copiadors il·legals, la primera causa del “top manta”.

D’altra banda, l’operació dels Mossos d’Esquadra a Salou, amb el resultat de la mort d’una persona -possiblement per caure pel balcó la pròpia víctima ella sola-, presenta diversos punts foscos. En primer lloc, aquest tipus d’operacions sempre són gravades en vídeo, que després sovint veiem als mitjans de comunicació. Curiosament, no hem vist encara ni tingut cap notícia sobre cap vídeo de l’operació. En segon lloc, les lleis vigents demanen de la presència del secretari judicial en plena operació. Pel que se sap, en cap moment el secretari judicial va entrar al pis de la persona morta durant l’operació. Per tant, no hi havia la garantia d’una operació respectuosa amb les obligacions dels cossos policials.

L’atur ha colpejat amb una intensitat molt més gran la població nouvinguda. I encara que dugui més de 10 anys a Catalunya, provoca sortides com la recollida i venda de ferralla o cartró per part de moltes persones d’origen africà. Moltes d’elles provenien del ram de la construcció, com Mor Sylla, la persona morta a Salou. La manca de bones polítiques actives d’ocupació -amb l’excepció d’uns quants ajuntaments- llença moltes persones en atur a dedicar-se al “top manta”. I quan un comerciant s’emprenya perquè li venen al davant de la botiga, no hauria d’oblidar que el “manter” és tan víctima com ell. No hauria de reclamar a la policia que li tregui el “manter”, sinó que persegueixi fabricants, importadors, falsificadors i copiadors. I també ha de reclamar a la Generalitat que emprengui accions positives per facilitar que la gent trobi feina.

“Potser primer calia seguir el fil i buscar aquests importadors, fabricants i copiadors il·legals, la primera causa del “top manta”.

Comentaris
To Top