Opinió

El discurs de la legalitat

En relació al conflicte polític existent entre Catalunya i Espanya, l’actual govern del PP ha optat per encastellar-se en el que anomena “la llei”. És a dir, que aquí només es pot complir la llei i prou. Han bastit un discurs conforme l’independentisme no és legítim simplement perquè no és legal, perquè la legislació espanyola no el contempla. De la mateixa manera, el govern del PP justifica que no faci res, que no presenti cap proposta ni alternativa per desbloquejar la situació actual, perquè “la llei” no ho permet.

Aquest discurs sobre la legalitat espanyola ha arribat a l’actual campanya electoral catalana. Diverses forces polítiques han centrat el seu discurs de campanya en aquesta qüestió. Així s’afirma que no es pot fer allò que no és legal, i que un govern -sigui català o espanyol- no pot saltar-se les lleis. De la mateixa manera, des de la majoria de l’independentisme català no apareix una resposta clara. Com a molt s’arriba a dir que la democràcia és per damunt de les lleis.

Hi ha qui diu que amb el mateix discurs del PP sobre la legalitat, l’antifranquisme no hagués estat legítim. Però cal recordar que la legislació d’una dictadura no és democràtica. Tot i així, dins de legalitats democràtiques han existit fets profundaments justos i ètics contra aquestes legalitats, perquè sovint inclús les legalitats democràtiques són injustes o mancades d’ètica. Per exemple, hi ha el cas iniciat per Rose Parks als EUA, l’any 1955. De raça negra, es va negar a cedir el seu lloc al davant d’un autobús a una persona blanca i a desplaçar-se a la part posterior, lloc que pertocava a la gent negra. Aquest fou un dels primers grans passos en la lluita per la igualtat real i efectiva als EUA, independentment del color de la pell de les persones. Aquí també vàrem tenir una mostra en el mateix sentit amb els col·lectius anti-mili. Els insubmissos anaven a la presó per negar-se a fer el servei militar a finals dels anys 70 i a la primera meitat dels anys 80. Així va canviar la llei, apareixent la “prestació social substitutòria”, per finalment desaparèixer el propi servei militar obligatori.

Hi ha moltes contradiccions en aquest discurs de la legalitat que encapçala el PP. El propi govern del PP incompleix reiteradament diversos articles de la Constitució (dret a un habitatge digne, a una feina ben remunerada, a una pensió justa, a pagar impostos en funció dels ingressos, etc.). També el govern del PP incompleix constantment l’Estatut d’Autonomia de Catatalunya, que és una llei orgànica de l’Estat. Per acabar-ho d’adobar, ens trobem amb notícies com els constants recursos del govern del PP al Tribunal Constitucional sobre lleis i disposicions catalanes. Així pretén el PP demostrar que és el protector de la legalitat. Però és molt fàcil recórrer al Tribunal Constitucional quan el controles tu mateix. De fet, ja fa força temps que el Tribunal Constitucional és un departament més del PP, sotmès a les seves ordres i instruccions. I quan es té l’àrbitre a favor, no costa res guanyar tots els partits.

Cal notar que legalitats com l’espanyola permeten barbaritats com els actes de tortura i maltracte animal, com ha estat el cas del Toro de la Vega aquesta mateixa setmana, a Tordesillas. Costa trobar un fons de justícia i ètica en una legalitat que permet aquests abusos antihumans. I el mateix es pot dir de la legalitat catalana que tolera i afavoreix coses semblants com els correbous i els bous embolats. Fins i tot aquesta mateixa setmana el govern de la Generalitat ha fet públic un protocol d’actuació dels Mossos d’Esquadra per denunciar administrativa i penalment als activistes que intentin boicotejar els correbous.

Si bé la justícia o l’ètica poden tenir components subjectius, la legalitat -inclús democràtica- pot estar molt lluny d’aquestes. Com a societat, potser tenim la responsabilitat d’aclarir prou bé què és just i què és ètic i, aleshores, traslladar-ho a la legislació o revoltar-nos contra ella si no es vol canviar.

“Sovint inclús les legalitats democràtiques són injustes o mancades d’ètica”

Comentaris
To Top