Opinió

27-S molt a guanyar

El proper 27-S els catalans i catalanes tenim molt a guanyar. És cert que la situació política de Catalunya, i especialment la de l’estat espanyol, han convertit les eleccions al Parlament català en extraordinàries, en un plebiscit per a mesurar els partidaris de la independència de Catalunya i els que no en són, però el 27-S ha de ser molt més que això.
Les eleccions de diumenge vinent seran el punt i seguit d’un llarg camí que vàrem iniciar fa uns anys, quan milers de ciutadans i ciutadanes de Catalunya vam entendre que el futur passava per assolir un nou país, un estat propi amb un nou model de societat. Un camí complex i no exempt de dificultats, però que ja no té marxa enrere.
El 27-S ha de ser una oportunitat per capgirar l’actual situació a partir d’un procés constituent que ens permeti assolir un nou país molt més just i democràtic, amb un nou model econòmic, institucional i d’ordenament polític en el marc de la futura República catalana.
Tenim una oportunitat única per a posar les bases d’un nou model polític i social que es fonamenti en la democràcia real, en els drets socials, polítics i laborals i en la justícia social.
Un nou model que garanteixi el treball i uns salaris i unes condicions de treball dignes. Que es basi en uns serveis públics sota control social i sense privatitzacions. Que garanteixi un habitatge digne per a tothom. Que impedeixi la corrupció política. Tenim una oportunitat per a crear una banca pública i ètica al servei de les persones i les empreses. Per instaurar un sistema fiscal just i solidari.  Per a garantir la sobirania energètica i alimentària al marge dels monopolis. Per a potenciar l’economia social i solidària. D’aplicar un model territorial respectuós amb el medi. Etc, etc.
Però també tenim l’oportunitat de guanyar en llibertat, de consolidar la cohesió social i la solidaritat, d’avançar cap un país sense pors ni amenaces de les elits polítiques, empresarials, judicials o religioses. Tenim l’oportunitat de guanyar en democràcia.
Tot això passa necessàriament per la ruptura amb l’estat espanyol i que tots els ciutadans i ciutadanes d’aquest país puguem decidir lliurement i amb plenes garanties democraàiques el futur del poble de Catalunya. Ja no hi ha marxa enrere i no hi caben mitges tintes. Ja no es pot dissociar l’eix nacional del social en la construcció de la nova societat catalana.
El resultat del 27-S pot tenir una importància extraordinàriament positiva pel futur de Catalunya i per la resta de pobles de l’estat espanyol. I això passa per exercir un vot rupturista a favor de la independència, com l’única opció que ens permet construir un nou futur. La resta d’opcions només ofereixen immobilisme i submissió i, en conseqüència, regressió.
Aquesta opció rupturista no és exclusiva dels independentistes convençuts, sinó de totes aquelles persones que, sense veure la independència com una prioritat, aspiren a un millor futur de la nostra societat. I també d’aquelles que sense compartir plenament l’opció de la independència estan farts del permanent menyspreu, intolerància, imposicions i totalitarisme de la caverna política, judicial, empresarial i de mitjans de comunicació de l’estat espanyol cap el poble de Catalunya.
El 27-S tenim una oportunitat. Tenim molt a guanyar i res a perdre.
“Una oportunitat per capgirar l’actual situació a partir d’un procés constituent que ens permeti assolir un nou país molt més just i democràtic,”

Comentaris
To Top