Ciutat

La Laia ve a dir que l’avantpassat comú dels hominoideus era petit

Fa 11’6 milions d’anys, Laia tenia el colze i el canell molt semblants als dels hominoideus posteriors i, per tant, diferent a les dels altres primats. Podia fer rotar l’avantbraç i, amb el canell, moure la ma com quan els humans diem adeu en gestos. Però era menuda. Va arribar a vella pesant 4 o 5 kilos tan sols, i medint poc més de mig metre.  El Crusafont de Sabadell torna a sorprendre amb la descoberta d’aquest nou gènere i espècie, Pliobates cataloniae i Laia per nom familar d’aquesta primera individu, trobada als jaciments de l’Abocador de Can Mata als Hostalets de Pierola (Anoia).

La revista Science va publicar-ne ahir l’estudi, com quan ara fa onze anys va donar a conèixer Pau (Pierolapithecus catalaunicus), que amb 12’5 milions d’anys seria un oncle prou llunyà d’aquesta Laia.

Es tracta de la publicació científica més prestigiosa al món junt amb Nature, en la qual ara fara vint anys va ser portada el Jordi de Can Llobateres (Hispanopithecus laietanus), avantpassat indirecte dels actuals orangutans, fa 8 milions d’anys.

D’aquella Laia, al 2011 se’n van trobar una setantena de fragments fòssils. Pràcticament tot el braç i bona part de la cama esquerres, i molt fet a miques el crani pràcticament sencer, un caparronet com ara una pilota de tennis. Estudiar-ho ha portat tres anys.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top