Opinió

El valor de la diversitat

El dia 3 de desembre es commemora el Dia  Internacional de les Persones amb Discapacitat; però aquí, a la nostra ciutat, ja fa uns quants dies que es van succeint xerrades, actes i celebracions tenint com a marc aquesta diada.
A Sabadell tenim un col·lectiu de persones amb capacitats diverses, conjuntament amb les seves famílies i amb les entitats que els donen suport, que no paren, tossudament, d’estar presents en tots els àmbits de participació possibles. El diumenge dia 29 en vam tenir una mostra més: l’acte central amb el suggerent nom de Som Capaços, La Festa de les capacitats.
Des d’ERC Sabadell ens afegim a aquesta commemoració i avalem el Manifest que juntament amb el Consell Municipal de les Persones amb Discapacitat, han elaborat.
Tots aquests esdeveniments cerquen, any rere any, visualitzar una cosa tan evident com ancestral: que la nostra societat és diversa, que és un valor fonamental, i que aconseguir la inclusió de tothom hauria de ser la missió del dia a dia de la nostra construcció social.

Sentir-se capaç de construir el món des de totes i cadascuna de les diferències individuals i col·lectives, aquest podria ser el repte. Deixar de delegar-ho tot i fer-nos els protagonistes de la nostra vida.
Ells  reivindiquen, entre altres coses, això: la plena inclusió. Poder assumir aquest valuós paper de tenir la mateixa oportunitat que tothom de ser partícips de la societat que els ha tocat viure. La plena ciutadania com a dret, i un procés vital que requerirà d’oportunitats de suport per assolir-la.
El que cal és adonar-se que totes aquelles mesures compensatòries que es facin en aquest sentit és el que donarà valor d’excel·lència al procés de construcció d’una societat més justa, perquè podrà comptar amb un ventall tan divers d’actors i actrius que la farà potent i atractiva.

Doncs, desgraciadament, en aquestes estem. No és un camí de roses, i per això tenim la societat que tenim.

No tot són celebracions i els que volem estar a prop d’aquests ciutadans, de les persones amb capacitats diverses i les seves famílies, ens toca donar-los suport per denunciar aquells greuges que continuen encallats i sense resoldre’s, que són urgents i que vulneren els drets.

És el cas de les greus dificultats d’accés als serveis d’atenció diürna o habitatge i de les conseqüències que se’n deriven; del col·lapse de la Llei de Dependència; de la nova ordre de copagament confiscadora i abusiva, i dels topalls en la creació dels llocs de treball que impedeixen la plena inclusió en el mercat laboral.
És evident que un Estat, un Govern, una administració municipal que vulgui treballar per a la justícia social de totes les persones, ha de començar per prioritzar la igualtat d’oportunitats i garantir l’acompliment d’aquests drets que estan a la base de la mínima qualitat de vida com a ciutadans/es de ple dret.
Des d’ERC Sabadell ho tenim clar i treballem, com a membres del govern de la nostra ciutat, per aconseguir un Sabadell on puguin conviure i viure plenament totes les diferencies, però on es combatin totes les desigualtats, i ens comprometem a reivindicar-ho també des del partit, a nivell nacional. No ens podem permetre perdre pel camí l’actiu de tota aquesta gent i haver de viure sense poder compartir capacitats ni construir conjuntament els espais de convivència i de ciutadania que, com a societat diversa, ens mereixem.

Comentaris
To Top