Opinió

Hora del diàleg Israel i Palestina

L’Ajuntament de Sabadell ha votat ‘No’ a una moció de boicot discriminatori i excloent contra les dones i els homes jueus i àrabs d’Israel. La disjuntiva a Sabadell es trobava entre triar Martin Luther King o Malcom X. L’alternativa d’escollir el camí del diàleg per a la resolució de conflictes, com ho va fer Martin Luther King, el gran líder negre, sionista, defensor dels drets humans i Premi Nobel de la Pau, és la que ha fet l’Ajuntament de Sabadell. O bé, l’altra opció desestimada era la d’elegir la via de la confrontació mitjançant el boicot, com féu el dirigent Malcom X, que era racista, antisionista, antisemita, homòfob, sexista i antidemòcrata, que és la que propugna la Plataforma Sabadell amb Palestina.
La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel és, com el seu propi nom indica, contrària a tot un país, Israel, i no pas a favor dels dos pobles, el palestí i l’israelià, que cal que convisquin en pau des del diàleg. BDS rebutja l’existència de l’Estat democràtic del poble jueu, és a dir, està en contra de l’únic país democràtic al Pròxim Orient i del dret a l’autodeterminació del poble jueu. Però el pitjor de tot és que BDS pretén radicalitzar Sabadell i Catalunya adoptant la posició fanàtica de la dictadura de Hamàs a Gaza, contravenint a la pau i al diàleg.
Diguem-ho clar i català, el triple objectiu del BDS i la Plataforma Sabadell amb Palestina és, primer, trencar el diàleg entre palestins i israelians; en segon lloc, vulnerar el dret a l’autodeterminació del poble jueu i, per últim, destruir l’Estat d’Israel. Per això propugnen un boicot excloent, discriminatori i fanàtic, que ha dut, fins i tot, a prohibir l’organització BDS a França.
L’origen del BDS es troba històricament en dos fets del passat. Primer, els ‘3 no’ de les dictadures àrabs a la resolució de Khartum aprovada l’1 de setembre del 1967: ‘No a la pau amb Israel, no al reconeixement d’Israel i no a la negociació amb Israel’. Així és el BDS, que fa boicot en comptes de cercar el diàleg entre els dos pobles. Segon, el discurs del BDS té el seu origen ideològic en l’estalinisme antisionista, que és qui ha generat les idees principals del nou antisemitisme.
El que ha guanyat al darrer plenari de l’Ajuntament de Sabadell és ser una ciutat europea, fent el mateix que fa Alexis Tsipras de Syriza, quan visita i dialoga amb Israel i Palestina. O mirem Alemanya: tots els partits demòcrates defensen pau i seguretat per a dos Estats per a dos pobles: Palestina i Israel. Només neonazis i neoestalinistes rebutgen Israel, com el 1939 pactaren junts Hitler i Stalin. Encara que ambdós eren d’ideologies polítiques antagòniques, l’un feixista i l’altre comunista, Stalin i Hitler tenien en comú tres característiques: eren antisemites, antisionistes i totalitaris.
El vot contrari al boicot per part del PSC de Sabadell és igual que el dels socialdemòcrates alemanys. El vot en contra de Convergència i el de Ciutadans són idèntics al dels liberals de FDP. El vot negatiu del PP és indistingible del de la democràcia cristiana. Llavors, allò insòlit és que ERC, en comptes de votar ‘No’ com els seus homòlegs europeus, es va abstenir. Així i tot, Esquerra Republicana va pronunciar un discurs dialogant i constructiu i, tanmateix, la seva abstenció s’entén pel context local de la governabilitat de Sabadell. Allò que també hauria d’estranyar segons els paràmetres europeus és el vot partidari del boicot d’Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, que caldria que estiguessin a favor del diàleg palestinoisraelià, com ho fan els verds alemanys i els grecs de Syriza. Però aquí opten per un boicot propi de l’estalinisme i el maccarthisme.
Sortosament, encara que no ha arribat l’hora que tots els partits sabadellencs treguin targeta vermella al boicot i l’extremisme, malgrat això, tot adoptant una actitud valenta, la majoria de l’Ajuntament de Sabadell, sense recular quan el fanatisme ensenya la seva radicalització, ha situat la ciutat en la lluita a favor del diàleg i d’una pau justa a Palestina i a Israel.
Algun dia, com va passar a Irlanda del Nord, les hemeroteques trauran els colors als qui encara donen suport a les postures fanàtiques d’un bàndol o de l’altre, mentre el món mirava cap a una altra banda, aquell dia serem allà per recordar-los quin paper van escollir jugar. El BDS i la Plataforma Sabadell amb Palestina escullen el fanatisme i l’extremisme del boicot, amb el suport d’Unitat pel Canvi, la Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell. Pel contrari, la majoria de formacions democràtiques de Sabadell, l’Associació Cultural Sabadell Israel (ACSI) i la Lliga Internacional contra el Racisme i l’Antisemitisme (LICRA) triem el diàleg i la pau entre Israel i Palestina.

“ El BDS i la Plataforma Sabadell amb Palestina escullen el fanatisme i l’extremisme del boicot, amb el suport d’Unitat pel Canvi, la Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell”

Comentaris
To Top