Opinió

Veritats del PIB espanyol

Vivim temps en els que l’economia està per damunt del benestar de les persones. Tot és austeritat, estabilitat i paràmetres macroeconòmics de mesura de la riquesa d’un país. Aquesta riquesa acostuma a ser mesurada a partir del creixement del PIB (Producte Interior Brut). El PIB és la quantitat de béns i de serveis produïts a un determinat territori (consum + inversió + despesa pública + exportacions – importacions). Es considera que si el PIB creix és que la riquesa d’un país va bé. Aquesta és la frase que, de forma continuada, està repetint el govern de Mariano Rajoy. Ens diuen que Espanya va bé perquè el PIB espanyol no para de créixer. I és cert. El govern no menteix: al 2014 el PIB espanyol va créixer un 1’4% i per al 2015 es calcula que el creixement del PIB superarà per poc el 3%.

Aleshores, si el PIB creix tant, no deixa d’estranyar que no es noti en la vida quotidiana. La realitat és que el PIB espanyol creix al 2015 en raó d’algun sector que està funcionant molt bé, no pas perquè el conjunt de l’economia espanyola hagi millorat. Són sectors com la fabricació d’automòbils o el turisme, però poca cosa més creix.

Espanya és avui el vuitè país fabricant d’automòbils al món. A Europa només fabriquen més cotxes a Alemanya. I Espanya supera països de la tradició automobilística de França, Itàlia i el Regne Unit. Hi ha fàbriques a Barcelona, Martorell, Pamplona, València, Madrid, Valladolid, Palència, Vigo, Saragossa, etc. Són marques com Seat, Audi, Volkswagen, Ford, Renault, Opel, Mercedes, Peugeot, Citroën, Nissan, etc. Totes aquestes fàbriques espanyoles hauran batut el seu rècord de fabricació aquest any, creixent un 15% en relació al 2014 i sumant 2’5 milions de cotxes. La fabricació d’automòbils representa el 10% del PIB. Si creix un 15%, repercutiria en un creixement del 1’5% anual del PIB.

El turisme és el 14% del PIB espanyol. Aquest 2015 creixerà el 7% en relació al 2014. Això significa que el 0’5% de la pujada del PIB al 2015 es deu al turisme. Entre cotxes i turisme, ja tenim dues terceres parts del creixement del PIB cobert. La resta es divideix en dos sectors més: la despesa pública i el consum de les famílies.

Tot i així, hi ha coses que no encaixen. No s’entén que pugi la despesa pública si les “retallades” es mantenen. La raó és que el govern espanyol ha fet créixer la seva despesa pública: per exemple, amb els 44.000 milions d’euros anuals que costa anar pagant el deute públic espanyol. Un deute que, per cert, en quatre anys de govern del PP ha crescut en més de 300.000 milions d’euros. A més, el govern espanyol -i no la banca- ja ha tornat aquest any gairebé 6.000 milions d’euros del crèdit europeu per al famós rescat bancari. I hi ha ministeris que gasten més del previst, com el de Defensa, que duu gastats 2.000 milions d’euros més del compte. I millor no parlar dels 1.500 milions d’euros cobrats per Florentino Pérez a costa del fracàs del dipòsit submarí de gas a la costa de Vinaròs.

L’economia real espanyola no creix. Milloren les dades macroeconòmiques, com el PIB, però és gràcies a un parell de sectors que depenen del bon funcionament d’altres països. I creix la despesa pública, però sense que arribi a persones i famílies. Sous de funcionaris que no recuperen el que se’ls va retallar (ho preguntem al Taulí, per exemple?), subsidis d’atur a la baixa, nous contractes amb sous de misèria, etc., són el panorama més real.

Malauradament, la pretesa sortida de la crisi no és més que imaginació, fent jocs de mans amb els números. És pur il·lusionisme que un creixement del 3% del PIB sembli fantàstic quan en realitat no arriba a la majoria de la ciutadania.

Hi ha un nou mesurador -l’Índex de Progrés Social- que avalua l’estat social de les persones d’un país a partir del seu nivell de benestar i de la possibilitat de millorar en la vida. Potser aquest indicador hauria de ser un referent més important que el PIB: almenys la seva millora tindria efectes positius per a moltes més persones.

“Si el PIB creix tant, no deixa d’estranyar que no es noti en la vida quotidiana dels ciutadans”

Comentaris
To Top