Ciutat

Consternació per la mort de Muriel Casals

Muriel Casals en una imatge de quan era presidenta d’Òmnium Cultural entre el 2010 i el 2014
Muriel Casals en una imatge de quan era presidenta d’Òmnium Cultural entre el 2010 i el 2014 / ACN

– Josep Ache –

La notícia de la mort de la diputada sabadellenca Muriel Casals ha provocat una gran consternació. A la ciutat, entre les moltíssimes mostres de condol, l’Ajuntament ha convocat per aquest dimarts, a les 8 del vespre, una concentració silenciosa per homenatjar la seva figura.

L’expresidenta d’Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya en les eleccions del 27-S, va morir la matinada de diumenge a l’hospital Clínic de Barcelona en no poder superar les greus ferides que es va fer en ser atropellada per una bicicleta el dissabte 30 de gener a Barcelona. Tenia 70 anys i havia nascut a la ciutat francesa d’Avinyó.  Estava ingressada a la unitat de cures intensives amb un pronòstic estable dins de la gravetat, d’un traumatisme cranioencefàlic. El seu estat havia empitjorat els últims dies. Les mostres de condol i soport del món de la política i la cultura han estat constants.  L‘alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha lamentat aquesta trista pèrdua i ha destacat la vida de compromís de Casals amb els valors de la democràcia i de la llibertat, des dels primers anys de la democràcia fins a l’actualitat com a diputada. Considera que ha estat un referent en la seva activitat acadèmica, centrada especialment en el pensament econòmic.  Casals era professora emèrita del Departament d’Economia i d’Història Econòmica de la UAB, d’on va ser vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació.

L’alcalde ha destacat el seu compromís amb la cultura i la llengua catalana, especialment des de la seva responsabilitat al capdavant d’Òmnium Cultural. Entre el 2010 i el 2014 en va ser presidenta. La seva activitat política la va iniciar de ben jove al PSUC juntament amb l’exalcalde Antoni Farrés amb qui mantenia una gran amistat. Posteriorment va passar a formar part d’Iniciativa per Catalunya fins que va deixar la militància activa per centrar-se en els moviments socials.  Una de les mostres de condol més entranyables ha estat la de la presidenta del Parlament de Catalunya, la també sabadellenca Carme Forcadell, amb qui va compartir el lideratge del moviment de la societat civil a favor del procés cap a la independència. Ha qualificat Casals, de «dona extraordinària» i que «persolnalment ha estat com una mestra». També ha destacat la seva dimensió com a persona i patriota.

Comentaris
To Top