Opinió

Soterrar els FGC ara, més a prop que mai

Enguany s’acomplirà una dècada de l’inici del procés per a soterrar els FGC fins Can Feu i eliminar l’efecte barrera de les vies. Deu anys des que l’Entesa per Sabadell i Sabadell Cruïlla van proposar, en el marc de les al·legacions al projecte de perllongament fins a Ca n’Oriac, continuar el soterrament que ni la Generalitat ni l’Ajuntament no havien previst.
La Generalitat va acceptar la proposta i es va comprometre executar-la. S’estalviava els elevadíssims costos econòmics i socials d’expropiar i enderrocar els 19 edificis al barri de Gràcia que el projecte original preveia i també s’eliminaven les vies que parteixen els barris.
Certament, la Generalitat va començar a materialitzar aquell compromís l’any 2010, amb l’encàrrec de l’estudi informatiu del soterrament dels 400 metres entre la Rambla Iberia i el castell de Can Feu. Després però es van succeir tota mena de promeses i d’incompliments. De convenis inviables i de finançaments irreals en base unes plusvàlues urbanístiques inexistents. De més promeses, bones intencions i poques concrecions.
Tot i això hem avançat i molt. Ara la situació és molt més favorable perquè el soterrament sigui una realitat. El treball constant de veïns i veïnes aplegades en la Plataforma Soterrament i la implicació d’entitats com la Cambra de Comerç, la Fundació Bosch i Cardellach i Via Vallès, el posicionament favorable del Parlament de Catalunya i el compromís del nou govern municipal, han facilitat l’assoliment d’aspectes decisius perquè el soterrament estigui més a prop.
S’ha assolit un consens polític i ciutadà a favor del soterrament i de fer-lo ara, un element clau de cara aconseguir el seu finançament. El soterrament dels FGC ha passat de ser demanda dels veïns directament afectats a ser del conjunt de la ciutat, una demanda ciutadana.
L’abril del 2014 el Parlament de Catalunya va instar el govern de la Generalitat a realitzar el soterrament fins el terme de Sant Quirze, i fer-lo ara, en continuïtat amb les obres de perllongament actuals, i finançat des dels pressupostos de la Generalitat.
D’altra banda, la Comissió tècnica pel soterrament, que aplega l’Ajuntament, la Plataforma, la Cambra de Comerç, la Fundació Bosch i Cardellach i Via Vallès, ha aconseguit, amb el seu treball, millorar, des del punt de vista tècnic i pressupostari, el projecte proposat per la Generalitat. Aquestes millores han aconseguit rebaixar de 30 a 20,7 milions d’euros el cost de soterrar els FGC fins el Castell de Can Feu.
Un cost que representa només un 5% dels 400 milions del pressupost del conjunt de les obres del perllongament fins Ca n’Oriac, molt per sota del 20 % que tota obra pública pot incrementar legalment i, sobretot, molt per sota dels estalvis que s’han generat amb la no construcció de l’aparcament i la cua de maniobres previstos al Parc del Nord i de no haver expropiat els 19 edificis condemnats.
Tampoc es pot obviar que la Generalitat ha invertit 522.000 euros en l’estudi informatiu, 112.800 euros en la redacció del projecte bàsic i 226.200 euros en el projecte constructiu, uns diners públics que, de no materialitzar el projecte del soterrament, hauran estat malbaratats.
Tenim projecte, tenim un acord tècnic amb la Generalitat, una rebaixa del cost de l’obra, un mandat del Parlament i un consens ciutadà a favor del soterrament. Només resta concretar l’assignació pressupostària dels 20,7 milions d’euros.
Soterrar els ferrocarrils fins Can Feu és una prioritat. La prioritat d’eliminar una barrera que separa persones, que dificulta la vida quotidiana i que agreuja els problemes de mobilitat de determinats col·lectius. La prioritat de fer efectiu el dret de viure sense barreres. 10 anys després d’haver iniciat aquest llarg i complex procés ho tenim a tocar. Tenim gairebé tots els elements a favor perquè el soterrament pugui ser una realitat ara. Tot depèn de que el govern de la Generalitat hi destini els recursos necessaris.
Confiem que estigui l’alçada, que no defraudi tota una ciutat i no malbarati l’oportunitat única en què ens trobem per assolir ara el soterrament dels FGC fins el castell Can Feu i eliminar definitivament aquesta barrera urbana.

“S’ha aconseguit rebaixar de 30 a 20,7 milions d’euros el cost de soterrar els FGC fins el Castell de Can Feu.

Comentaris
To Top