Arxiu

Benet Casablancas s’estrena al Japó al Suntory Summer Festival de Tòquio

Benet Casablancas

Benet Casablancas

Dijous passat, amb l’obra Sis glosses sobre textos de Cees Nooteboom, que va interpretar la Tokyo Sinfonietta dirigida per Yasuaki Itakura, el compositor Benet Casblancas es va convertir en el primer espanyol programat al Festival d’Estiu de la Fundació Suntory per les Arts a Tòquio.

No era una estrena absoluta, ja que la peça del compositor sabadellenc es va tocar per primer cop el passat mes de març a Nova York amb la The North/South Consonance Ensemble, dirigida pel mexicà Max Lifchitz. Però el de dijous va ser tot un esdeveniment, ja que fins ara cap compositor espanyol s’havia programat al Summer Festival de la Suntory Foundation for Arts.

A més de Casablancas, el programa incloïa destacades peces del repertori contemporani: Dérive 1, de Pierre Boulez; Sept Haïkaï, de Messiaen; i el Concert per a violí i orquestra de Ligeti. Totes elles dirigides per Yasuaki Itakura al capdavant de la Tokyo Sinfonietta.

El concert va tenir lloc, amb la presència de Casablancas, a la sala Blue Rose del Suntory Hall, i formava part de la secció The Producer Series. Aquest apartat especial del  prestigiós festival es va crear el 2013 amb l’objectiu de divulgar la música «més audaç, singular i exquisida del nostre temps», segons Music Sales Classical. I és on els diferents directors artístics gaudeixen de ‘carta blanca’ per a aquest propòsit.

La peça Sis glosses sobre textos de Cees Nooteboom ja ha rodat força pel món. A més dels Estats Units, ha estat escoltada abans a Àsia, però mai fins ara al Japó. Era, sens dubte, un compte pendent, donada la fascianció del compositor sabadellenc per la cultura nipona, que comparteix amb el propi l’escriptor holandès, Cees Nooteboom, que va inspirar la composició.

Casablancas és autor, per exemple, dels Set haikús per a sextet (2015) o l’anterior i brevíssim Haiku per a sextet (2013). L’admiració mútua entre el sabadellenc i l’holandès se veu plasmada, a més, a Mokusei Gardens. A Viennese Notebook, obra a partir del relat de Nooteboom titulat Mokusei!.

Escrita el 2010 per encàrrec de Jos Kamp i el grup holandès Ensemble 88 de Maastricht, Sis glosses sobre textos de Cees Nooteboom està escrita per a un ensemble de flauta i/o piccolo, clarinet en Si bemoll, piano, violí, violoncel, recitador (opcional) i percussió. Suposa el retorn a una formació instrumental que va utilitzar als celebrats Epigrames, de 1990, que continua sent una de les seves obres més difoses.

Els textos de Cees Nooteboom que cita Casablancas pertanyen a l’exitós llibre El desvío a Santiago, on es mostra com un viatger que, a més de la seva fascinació per Espanya, es deixa portar pels ‘camins secundaris’ abans d’arribar al seu destí.

Comentaris
To Top