Ciutat

La Concòrdia és el líder del Programa de Cribatge de Càncer Colorectal

L’Auditori del Taulí ha acollit la jornada de balanç que s’ha fet després del primer any d’implantació del programa de cribatge
L’Auditori del Taulí ha acollit la jornada de balanç que s’ha fet després del primer any d’implantació del programa de cribatge / LLUÍS FRANCO

– Edurne Concejo –

El Programa de Detecció Precoç del Càncer Colorectal (PDPCCR) compleix el primer any des de la seva implantació a la ciutat. Tot i que encara queden algunes zones on arribar, els percentatges de participació es mantenen dins la mitjana catalana, al voltant del 40 per cent. Quatre de cada 10 sabadellencs d’entre 50 i 69 anys estan realitzant les proves de cribatge de càncer colorectal.

El programa encara no ha cobert tots els barris de la ciutat -falten GràciaCan Feu i la zona sud- el percentatge de la població diana que ha participat està sent dins dels estàndards marcats, igual que els nivells catalans, que són d’un 40 per cent de la població que pot optar a la prova.

D’entre totes les zones, La Concòrdia és el barri sabadellenc on millor acollida ha tingut, superant el 44 per cent (44,5%). La prova va resultar positiva en un 6 per cent dels casos. Després de realitzar les colonoscòpies, es van diagnosticar 5 càncers, 24 lesions d’alt risc, 26 d’intermedi, i 24 de baix risc.
Entre les zones amb participació més baixes es troben Ca n’Oriac i la zona del CAP Nord, amb percentatges que superen en dècimes els 36 punts.

Hi ha molts condicionants que poden incidir en la participació, com explica la doctora Baré: «En alguns casos és per por als resultats, en d’altres perquè les dades que tenim no són les correctes i la carta no ha arribat…». En poblacions com Sentmenat, per exemple, el percentatge de participació és superior al 50 per cent: «Es tracta d’un poble petit, amb molta relació entre els veïns, amb els farmacèutics… Això fa que més gent se sumi també».

Comentaris
To Top