Opinió

La pacificació del Centre-Creueta

L’Ajuntament ha previst canvis al barri Centre-Creueta. Per a quin motiu es pot promoure una pacificació del trànsit?
Un dels motius és buscar un canvi de paradigma en la societat, és a dir, que els carrers tornin a ser per a la gent i no per als cotxes com ha sigut aquests darrers anys al barri Centre-Creueta. En aquest barri, els conductors passen minuts i minuts fent cua al carrer de Sant Joan o mirant de (t)robar una plaça de pàrquing en comptes d’invertir-los aparcant una mica més lluny i caminant fins a la part oest del Centre (és a dir, als carrers on no hi ha cotxes!) durant aquests minuts que es passen asseguts i enfadats per les cues o la falta d’aparcament. Fent aquest canvi, els conductors hi guanyarien en la seva pròpia salut caminant uns deu minuts més al dia, els que es passen per arribar al Centre i aparcar (quan estan de sort!), i disminuint el seu estrès. Fent aquest canvi, el conjunt de ciutadans també hi guanyaríem en salut, ja que un bon nombre de cotxes deixaria de passar pels carrers per on nosaltres caminem. Així, respiraríem un aire de més qualitat, hi hauria menys soroll i tindríem més espai per moure’ns amb comoditat, guanyaríem doncs en seguretat viària.
Però parlem de fets concrets, al barri Centre-Creueta, la pacificació consistirà en dues intervencions. La primera, generar tres trams de carrer (atenció, no carrers sencers!) per a vianants, un al carrer Llobet, un al carrer Vapor i un al carrer Les Paus. La segona intervenció consisteix en tres canvis de sentit de circulació, als carrers de Sant Honorat, la Lluna i Soledat. La idea, evitar que desenes de vehicles creuen el barri cada dia per carrers secundaris buscant estalviar-se cues i fer drecera (http://www.isabadell.cat/barris/pacificaran-el-barri-centre-creueta-desincentivant-la-circulacio-en-cotxe-pels-carrers-interiors/). Però… qui no ho veu bé?
Segons Sabadell Comerç Centre (http://www.isabadell.cat/barris/sector-centre/comerc-centre-contra-la-pacificacio-del-sector-centre-creueta/) aquesta pacificació perjudicarà la mobilitat de vehicles i visitants al Centre. És molt possible que aquesta pacificació perjudiqui la mobilitat dels vehicles, de fet aquesta és la idea! Recordeu, amb aquests canvis es vol promoure un canvi de paradigma. Potser alguns decidiran no arribar fins a ple centre de Sabadell amb cotxe i contribuiran a la millora del barri perquè entendran que és per un benefici col·lectiu i a més gaudiran de caminar 10 minutets! Però també n’hi haurà que decidiran continuar amb els seus costums i seguir contaminant fins a esperar el moment d’aparcar. I és que és normal, som gent de costums, i costa fer aquests canvis.
Sabem, a més a més, que els comerciant són generalment reticents a aquest canvi. Tot i així, quan les ciutats són pacificades, els seus comerços en surten beneficiats ja que les zones sense trànsit són un punt més atractiu i amable perquè la gent hi passegi. Casos com la part oest del Centre de Sabadell, Terrassa, Sant Cugat o Pontevedra en són bons exemples.
D’altra banda, considerem que la intervenció prevista per l’Ajuntament és massa tímida si l’objectiu és garantir un gran canvi de paradigma. Creiem que aconseguir pacificar el trànsit de vehicles del barri del Centre-Creueta passa per una aposta més ferma i atrevida per part de l’Ajuntament i no canviant la mobilitat de 6 carrrers o trams de carrer! Aquesta intervenció hauria d’incloure canvis tant la mobilitat del conjunt d’aquest barri (us imagineu el carrer Sant Pere, la Rambla o la via Massagué per a ús exclusiu dels vianants?) com també una nova gestió de les places d’aparcament i una modificació dels serveis de transport públic contextualitzat amb un discurs del model de mobilitat que hi ha previst pel conjunt del centre de la nostra ciutat. Som coneixedors de la bona voluntat de l’Ajuntament de mirar de tirar endavant aquest tipus de pacificació, però ara cal contundència i valentia, acompanyades de molta pedagogia per fer entendre els beneficis del canvi.

“Quan les ciutats són pacificades, els seus comerços en surten beneficiats ja que les zones sense trànsit són més atractives per passejar-hi”

Comentaris
To Top