Arxiu

La regeneració natural és la solució més eficaç per recuperar Can Deu

Dos anys després de la ventada que va arrasar el bosc de Can Deu -el 9 de desembre de 2014- la conclusió de la comissió tècnica que treballa per recuperar-lo és clara: «la regeneració natural és la més eficaç per a la recuperació del bosc». El portaveu de la comissió tècnica per a la recuperació del bosc de Can Deu, investigador del CREAF i expert en gestió i conservació de boscos, Jordi Vayreda, assegura que «les repoblacions no calen. El que s’ha de tenir és paciència perquè de manera natural, fins i tot a les zones més complicades, apareix pi blanc i altres espècies de forma espontània».
Després de dos anys de la ventada, la capacitat de recuperació del bosc ha sorprès els tècnics, que es pregunten «si cal fer una repoblació artficial quan la natura és capaç de recuperar-se de forma més ràpida», en paraules de Vayreda. A més dels pins blancs (que sempre han estat els arbres predominants en aquest pulmó verd de la ciutat), estan creixent altres espècies com alzines o roure». Si es continua amb aquesta tendència «segurament el final del nou bosc serà un mosaic, amb un increment de la biodiversitat».
Un altre argument que recolza la tesis de la regeneració natural és que «el bé més preuat d’un bosc és el sòl, i per tant les actuacions s’han de fer sobretot perquè no hagi erosió al terreny».
Cal recordar que el vent del nord que va bufar el 9 de desembre de 2014 va provocar la caiguda d’uns 45 mil arbres, destruint el 80 per cent de les 76 hectàrees de bosc que té la finca de Can Deu.
Aquest dimecres la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 va presentar davant els mitjans de comunicació el balanç de feina feta els darrers dos anys. El gestor de l’Espai Natura, Hilari Teixidó, va explicar que «des de l’endemà, l’objectiu ha estat recuperar la massa forestal, mantenint l’ús social de la finca -tant des del punt de vista lúdic com educatiu- i protegint la biodiversitat».
A la pràctica, la major part del bosc (unes 70 hectàrees) estan regenerant-se de manera natural. En aquest sentit, els tècnics han seleccionat 9 àrees de seguiment per mesurar i analitzar l’evolució d’aquest procés.
D’altra banda, el passat hivern la Fundació va organitzar jornades de plantació ciutadana en una superfície de 6 hectàrees (dividides en quatre zones) i on es van plantar 5.400 arbres entre pins i alzines. Durant aquest estiu, que va ser especialment sec, membres de l’ADF van fer regs extraordinaris als nous plançons.
En quant a les actuacions de futur, és previst que de cara als mesos de gener i febrer de 2017 es torni a convocar als ciutadans que van col·laborar a les plantacions per fer el manteniment de les zones reforestades.
D’altra banda, es continua amb el seguiment acurat de les parcel·les on s’aplica la regeneració natural.
Des de la Fundació també es vetlla pel manteniment diari del bosc. En aquest sentit, la propietat i els gestors de l’espai denuncien els actes incívics d’alguns ciutadans, que deixen brossa o fan foc al bosc i demanen «respecte a l’espai natural».2-1-a-8-col

Comentaris
To Top