Opinió

La dinamització urbana i socioeconòmica del Centre

Actualment, la Cambra està elaborant un estudi sobre la dinamització urbana i socioeconòmica del centre de Sabadell ja que considera que és important abordar aquestes reflexions i anàlisis des de diferents punts de vista, i que a l’hora d’elaborar una proposta de planificació o reorganització d’un centre urbà cal tenir en compte:
1.Dos factors clau bàsics: l’ús social dels espais i la mobilitat, que han de permetre posar en valor i dinamitzar les activitats, les empreses i els llocs de treball que ja existeixen al Centre i els potencials a desenvolupar. Els usos han de contemplar tots els aspectes de la vida privada i social: residencials, activitats econòmiques, socials i culturals, formació, gaudi familiar i personal, passeig, compra, etc. Quan a la mobilitat, cal garantir l’accessibilitat sense barreres. Mobilitat a peu, en bicicleta, transport públic i privat, i l’accés als centres d’interès i a les ofertes comercials, productives i de serveis.
D’altra banda, la mobilitat de les persones està molt sovint relacionada i motivada per la mobilitat de serveis i mercaderies. S’ha de preveure com es poden desenvolupar les activitats i serveis de càrrega, descàrrega i distribució donat que són aspectes fonamentals per a les activitats econòmiques: faciliten, sense necessitat de desplaçaments externs, l’accés a tot tipus de serveis de proximitat als residents, i també el desenvolupament i promoció d’actes i manifestacions culturals. A més, la seva gestió afecta directament els costos i la viabilitat d’aquestes activitats i, en conseqüència, dels llocs de treball que en gran part ocupen a residents del Centre. Un bon funcionament en aquest sentit acaba repercutint positivament també en termes de sostenibilitat, medi ambient i qualitat de vida.

2.Un altre factor clau és l’atractivitat del Centre per al residents i per als visitants i residents del seu entorn ciutadà i comarcal. Per tant, cal considerar estratègicament els seus valors de proximitat i de capitalitat.

Avui en dia aquests factors topen amb una realitat marcada per una centralitat que s’ha anat perdent i diluint, el que afecta els valors d’atractivitat i capitalitat. Tot i així, el Centre continua essent el cor i el sistema neuràlgic de la ciutat. El principal punt fort del Centre que convé potenciar és el de la coexistència i l’equilibri de la diversitat d’activitats, i aquesta diversitat necessita connectivitat interna i externa, qualitat dels espais relacionals, i innovació en la gestió.

3.Cal consensuar un pla d’actuació dirigit a recuperar la vitalitat i dinamisme socioeconòmic del Centre, amb més afluències i més densitat: incrementar la densitat de l’ús residencial mitjançant la rehabilitació d’habitatge, incentivar la implantació de noves activitats, i implementar un “smart centre” o sistema de gestió tecnològic que faciliti el funcionament del conjunt d’usos, la seva accessibilitat i mobilitat, i la qualitat dels espais.

4.En definitiva, la Cambra considera que s’han estudiar i avaluar de forma consensuada uns punts fonamentals a l’hora de definir possibles planificacions i actuacions en l’espai central de la ciutat:

-Mobilitat i accessibilitat de proximitat per a persones i mercaderies amb aparcaments a l’entorn del centre històric amb un sistema de gestió i senyalització eficaç i intel·ligent.

-Modificació de regulacions urbanístiques per a facilitar la implantació i viabilitat d’activitats atractives, usos culturals, esdeveniments en espais oberts, etc.
-Model de gestió intel·ligent i de cogestió mitjançant la col·laboració público privada.

-Millora dels intercanvis intermodals transport públic i privat, i amb els itineraris de vianants.
-Impulsar la densitat residencial i d’activitats que permetin incrementar la densitat socioeconòmica i l’ expandeixin transversalment.
La Cambra té la voluntat de participar en l’elaboració d’aquestes propostes perquè considera que cal aprofitar aquesta oportunitat endegada per l’Ajuntament per a consolidar, en un entorn de qualitat, un centre d’atractivitat i capitalitat urbana i territorial, mitjançant l’impuls i la dinamització urbanística i socioeconòmica de totes les activitats i els seus llocs de treball.

“Cal consensuar un pla d’actuació dirigit a recuperar la vitalitat i dinamisme socioeconòmic del Centre”

Comentaris
To Top