Opinió

Hi ha vida més enllà del Centre

Per molt que Sabadell sigui una ciutat gran, hi ha una tendència històrica a considerar que només és important el centre de la ciutat. En la pròpia activitat municipal i en les notícies que surten de l’Ajuntament, el Centre continua sent la zona preponderant. Fa pocs dies que el govern municipal va presentar un pla per tal de fer més zones per a vianants al Centre, limitant i modificant la circulació de vehicles. Com sempre, és un pla per al Centre. A ningú se li ha acudit valorar si l’Avinguda de Barberà, els passejos Almogàvers i Espronceda podrien ser per a vianants. El mateix es pot dir de l’Avinguda Concòrdia o de l’Avinguda Matadepera. O si inclús els carrers La Palma (als Merinals) o Sau (Torre Romeu) podrien tenir un tractament especial per a vianants.

Tothom ha continuat opinant d’aquest pla per al Centre, oblidant-se de la resta de la ciutat. Ni tant sols les Associacions de Veïns o de Comerciants d’aquestes altres zones de la ciutat han obert la boca. Tanta obsessió pel Centre arriba inclús a modificar la visió de la ciutat que es pot tenir des de la resta de barris. Potser cal començar a pensar la ciutat prescindint d’un Centre que s’enduu massa temps, esforços, debats, pensaments, opinions, etc., sempre a costa de la resta de la ciutat.

Des de diferents àmbits s’ha criticat la tímida proposta per a vianants que ha fet el govern municipal. Al 2017 estem igual que als anys 90 del segle passat, quan Antoni Farrés va voler fer la Rambla per a vianants. Surten les mateixes idees que li tiraven a sobre a l’alcalde Farrés per tal de continuar amb la tirania dels cotxes. No serem mai una ciutat per a les persones mentre la prioritat siguin els cotxes.

Ha sobtat l’estructura de tubs i lones que s’ha instal·lat al Passeig. Hi ha qui la critica, amb més o menys raó. Però la gran crítica que cal fer a l’actual govern és que la seva primera actuació al Passeig sigui dos anys després d’haver arribat al govern. Aquests tubs i lones ja es podien haver posat fa 2 anys.

El Centre continua sent prioritat en l’atenció municipal, política i econòmica. Però hi ha zones properes oblidades. A Covadonga (o la Cobertera), l’espai públic sembla oblidat pel temps. El mateix es pot dir de Sol i Padrís i de bona part de l’Eixample. I no cal anar a cap altre barri més llunyà al Centre per comprovar que l’estat de l’espai públic, la neteja viària o la recollida d’escombraries fan autèntica pena. Si l’empresa responsable no fa bé la feina, l’Ajuntament l’ha de pressionar i obligar a fer-la ben feta. I el mateix val per al riu Ripoll, deixat de la mà de Déu des que el principal tècnic responsable va plegar fa 2 anys. No sabem quantes sancions s’han posat per no recollir excrements de gos, per embrutar la via pública, per no gestionar o dipositar correctament les deixalles. I no ho sabem perquè no n’hi ha, perquè a ningú li sembla prioritari sancionar-ho. Mentre, parlem molt de Policia Municipal i de seguretat, però ningú parla de la seva obligació legal de vetllar pel compliment de les ordenances municipals.

Tenim un consistori que navega, tant a nivell de govern com d’oposició. Amb un superàvit de més de 30 milions d’euros, les oficines d’atenció ciutadana estaran tancades totes les tardes d’estiu. Després de 2 anys no hi ha cap esforç especial contra el fracàs escolar, ni tampoc suport a les activitats extraescolars per a qui no pot pagar-les, ni cap pla integral de convivència a la zona Nord. Hi ha diners, però no hi ha idees.

No som una ciutat sana ni normal. Ho demostra tenir un Reglament de cessió de locals municipals a entitats amb 34 pàgines. Si algú políticament vol fer alguna cosa a les properes eleccions municipals, li aniria bé deixar de banda els estèrils debats i preocupacions pel Centre, i posar-se a treballar per a la resta de barris. Culpem Madrid i Barcelona de centralisme, a nivell espanyol i català, però aquí fem el mateix amb el Centre. Està clar que no seguim la lògica, està clar que som de Sabadell.

“Tanta obsessió pel Centre arriba inclús a modificar la visió de la ciutat que es pot tenir des de la resta de barris”

To Top