Opinió

Nou cop d’estat al Brasil

El Tribunal Suprem ha decidit imputar -investigar- el President del Govern per corrupció. Els fets es basen en un conjunt de trobades i trucades telefòniques on el President del Govern va acordar el cobrament de diners d’un empresari corruptor. Els diners havien d’anar a parar al President del Congrés dels Diputats, actualment a la presó per corrupció, per tal que mantingui la boca tancada i no expliqui el que sap d’uns i d’altres. Tal i com ordena la Constitució, el Congrés dels Diputats ha de votar el “suplicatori”, conforme accepta el processament del President del Govern. Es produeix la votació i no tira endavant el processament del President, perquè no s’ha arribat a la majoria necessària (dues terceres parts).

Això no ha passat a Espanya, però si hagués passat aquí, l’escàndol seria monumental. Aquests fets han tingut lloc al Brasil, el passat dia 5 d’agost, amb aquesta votació per acceptar o rebutjar el processament del President del Govern, Michel Temer. Amb un Congrés dels Diputats amb més del 15% de diputats processats per corrupció, no estranya gens aquest resultat.

Estrictament aquesta votació no és un cop d’estat, però s’hi assembla moltíssim. Val a dir que aquesta situació ha tingut lloc un any després de la destitució de la presidenta votada per milions de persones, Dilma Rousseff, també en una votació al Congrés i al Senat brasilers. Per cert, que els dos principals promotors d’aquella destitució foren Eduardo Cunha, el President del Parlament tancat per corrupció a la presó, i l’actual President de la República, Michel Temer, a qui el Tribunal Suprem acusa de corrupció.

Si hagués tirat endavant el processament de Michel Temer, caldria haver convocat immediatament eleccions a la presidència de la República. Totes les enquestes indiquen que l’expresident Lula Da Silva les guanyaria. Però als qui manen al Brasil això no els interessa gens. Per això cal mantenir Temer a la presidència.

El panorama polític de la dreta brasilera és semblant a l’espanyol. Hi ha dos principals partits, brutalment corcats per la corrupció. Són el PSDB, dirigit per Aecio Neves, derrotat sempre a les presidencials per Lula i Rousseff. Neves està actualment en arrest domiciliari per corrupció, i part de la seva família està a la presó. El PSDB és la dreta de sempre del Brasil, molt ben relacionada amb sectors econòmics i militars. L’altre partit és el PMDB, que juga a totes les salses, pactant ara amb uns i ara amb altres. El seu líder és Michel Temer, ara president i abans vicepresident amb Dilma Rousseff.

Però hi ha un nou personatge, que és el “tapat” dels sectors econòmics i militars del Brasil. És el jutge Sergio Moro. És l’aposta del principal grup mediàtic del Brasil, el grup “O Globo”, alhora que defensat i premiat històricament per l’exèrcit brasiler. Aquest exèrcit encara és ple de nostàlgics de la dictadura militar (acabada al 1985). Els suports de Moro diuen que aquest és el principal líder contra la corrupció brasilera. I, de fet, aquests sectors saben que públicament ni Temer ni Neves guanyarien mai unes eleccions contra Lula. Aleshores, cal anul·lar Lula Da Silva. L’encarregat és el jutge Moro, que destaca per processar principalment a gent de l’esquerra, deixant de banda als corruptes de dreta. I destaca perquè una bona part de les seves sentències són vençudes per recursos a instàncies superiors. Personatges com el prestigiós teòleg Leonardo Boff expliquen en articles totes aquestes qüestions.

Per tant, al Brasil cal assolir que el jutge Moro tingui prou presència mediàtica per presentar-se a unes eleccions com a “regenerador” de la democràcia brasilera. Alhora, cal impedir que l’esquerra torni a guanyar a les urnes, raó per la que cal evitar que es presenti el millor candidat que té, Lula Da Silva. Tot plegat, al Brasil, a Espanya o a qualsevol altre país democràtic s’anomena “cop d’estat”. Lamentablement, aquí només es parla de Venezuela. Mentre, està en marxa un cop d’estat contra els pobres del Brasil.

“Aquí només es parla de Venezuela, mentre està en marxa un cop d’estat contra els pobres del Brasil”

To Top