Ciutat

Reivindiquen un pacte social contra la discriminació de persones amb VIH

Memorial de la Sida celebrat el mes de maig passat
Memorial de la Sida celebrat el mes de maig passat / LLUÍS FRANCO

– Y. Rico –

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Sida, aquest divendres, les entitats que treballen en l’àmbit del VIH reivindiquen que es faci realitat un pacte social contra al discriminació de persones que viuen amb el virus. A més, preocupa el fet que es continuïn diagnosticant nous casos.

El Parc Taulí diagnostica una mitjana de 40 casos nous de VIH-SIDA cada any. Una xifra que s’ha mantingut estable en els darrers anys. Malgrat la lectura positiva que es desprèn del fet que el nombre de deteccions no creixi, el Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sabadell, Manel Cervantes, mostra la preocupació que suposa el fet que «no deixin d’aparèixer casos nous tot i tenir informació».

L’Hospital tracta aproximadament uns 900 pacients i la majoria d’ells no han desenvolupat una malaltia, la qual cosa «és important perquè poden fer la seva vida amb normalitat», destaca.

El responsable de Malalties Infeccioses també subratlla, en aquest sentit, la transcendència que té que els pacients facin el tractament de forma correcta ja que pot fer desaparèixer el risc de transmissió.

La mitjana d’edat dels pacients nous que es diagnostiquen al Parc Taulí se situa a l voltant dels 25 anys.

«Es tracta de gent jove, ben informada i molts amb estudis a qui, en moltes ocasions, els falta percepció de risc», explica Cervantes.

Una afirmació que corrobora el director d’Actuavallès, Alberto Capitán, qui afegeix que «el VIH pot no donar símptomes específics durant molts anys i, per tant, es considera que no és una pràctica de risc tenir relacions sexuals amb la parella habitual».
Ara ja no passa com fa 20 anys, quan la majoria de transmissions es produïen entre persones que consumien drogues i compartien agulles o xeringues. «Hi ha molta transmissió sexual», afirma Cervantes.

L’especialista parla de la llibertat individual a l’hora de decidir si s’utilitza o no el preservatiu en una relació sexual i apel·la a la necessitat de donar un pas més endavant com a societat per tal d’avançar en les mesures de prevenció.

To Top