Arxiu

Can Deu recupera la seva vegetació natural tres anys després de la ventada

Can Deu recupera la seva vegetació natural tres anys després de la ventada
Els tècnics han apostat per un model de recuperació mixt que prioritza la regeneració natural / LLUÍS FRANCO

– Elisabeth Álvarez –

La propietat de la finca de Can Deu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, valora positivament com s’està desenvolupant la vegetació del bosc tres anys després de la ventada que va arrasar la superfície forestal, «en especial tenint en compte que ha coincidit amb un període de sequera important».

Coincidint amb el tercer aniversari de la ventada que va arrasar el Bosc de Can Deu, el 9 de desembre de 2014, la propietat en fa balanç. Des de la Fundació es mostren satisfets de l’evolució de la vegetació.
Un dels gestors de l’espai, Hilari Teixidó, explica que «roures i pins han suportat bé la sequera mentre que, en el cas de les alzines, les més joves s’han assecat de les parts aèries però mantenen les arrels, cosa que els han permès rebrotar a la tardor».

Seguint les conclusions de la Comissió Tècnica per a la Recuperació del Bosc de Can Deu, la propietat ha apostat per un model mixt de recuperació, que inclou la reforestació però que prioritza la regeneració natural, «més fiable i ràpida». Només tres anys després de la tragèdia, els resultats són sorprenents.
«A les zones de regeneració natural, el més destacable d’aquestes parcel·les, a part de la constatació de la gran quantitat de nous plançons d’arbres que estan creixent al bosc, és el gran nombre de roures trobats i de pi blanc de llavor», diu Teixidó.

En concret, a la zona propera a Sant Julià hi ha una important regeneració de plançons de pi blanc amb densitats d’entre 900 i 1.400 exemplars per hectàrea. Prop de Vallehermoso, les espècies més abundants són alzines i roures, la majoria de rebrot i amb densitats al voltant de 800 arbres per hectàrea per a cadascuna de les espècies. A la zona central del bosc hi predominen les alzines de rebrot, entre 800 i 900 exemplars per hectàrea.

De forma paral·lela, l’Antiga Caixa Sabadell continua reforestant la finca amb la participació de la ciutadania. En aquest sentit, des de 2014 es treballa en la reforestació d’una superfície d’unes 6 hectàrees, on a l’hivern de 2016 s’hi van plantar uns 5 mil exemplars amb una densitat de 833 plançons per hectàrea. Posteriorment s’han fet sessions de manteniment on s’han restituït prop de mig miler de plançons de pi blanc i alzines per substituir les fallades de la reforestació.

De cara al 2018, Teixidó explica que «continuarem programant actuacions al bosc tant dels del vessant participatiu, amb noves jornades al febrer, com de manteniment i de seguiment de la regeneració, per vetllar per la recuperació de la massa forestal».

To Top